Нинова: Президентът прави опит да върне на власт модела ГЕРБ-ДПС

Избори 2021 Новини
Корнелия Нинова

Бившият министър на икономиката Корнелия Нинова намеси името на Александър Манолев в търговията с оръжия

Лидерът на БСП посочи бившия зам.-министър на икономиката във втория кабинет на Бойко Борисов като собственик на частна фирма, която е представлявала страната при сделки с Египет. Заради всичко това тя уволнила бившия директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, шефа на борда на ВМЗ – Сопот Никола Стоянов, който е настоящият служебен министър на икономиката, както и съветника си Даниела Везиева.

Нинова разказа пред Би Ти Ви, че след проверка през февруари е установила „връзки, нарушения на законодателството и частни интереси, които източват държавни дружества“.

„Тогавашният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов е едновременно с това и търговски директор в частна фирма. В съвета на директорите на ВМЗ – Сопот, също имат отношение с тази фирма. Двете търговски дружества имат уговорка „Кинтекс“ да представлява ВМЗ в Египет. Те се отказват от тази уговорка и я прехвърлят на частната фирма БИИМ, на която собственик е бивш зам.-министър от времето на ГЕРБ, казва се Манолев. Директорът на „Кинтекс“ е бил в частната му фирма, а сегашният министър на икономиката, когото аз уволних, му е бил подчинен в Министерството на икономиката по времето на ГЕРБ. Цялото това нещо се протектира от служебния министър на икономиката по времето на Радев – Везиева“, разказа Нинова.

По думите ѝ Везиева е завела частния бизнесмен до Египет, за да го представи като представител на България. Според нея същата частна фирма е била посредник и при сделка за оръжия с Ирак. Нинова обаче прекратила сделката.

Тя обясни, че е описала всичко това в сигнал до тогавашния премиер Кирил Петков, като го е помолила за съгласие да уволни съветника си Даниела Везиева, тъй като била от квотата на „Продължаваме промяната“. Петков отговорил положително, а след това последвали и уволненията в държавните оръжейни дружества.

След като разказа историята, лидерът на БСП добави, че с назначаването на Никола Стоянов за служебен министър на икономиката вижда опит на президента Румен Радев да върне на власт модела ГЕРБ-ДПС чрез кабинета, който е сглобил. Тя дори и направи предположение какви ще са първите действия на Стоянов.

„Следващата му стъпка ще е да уволни ръководството на Държавната консолидационна компания, на „Кинтекс“ и на ВМЗ – Сопот. Целта е съсипване на държавните предприятия, източването им и след това да отидат в частни ръце“, добави Нинова.

Тя каза още, че България не се нуждае от кризисен щаб за енергетиката, какъвто беше обявен вчера от служебния премиер Гълъб Донев, а от незабавни преговори с „Газпром“ за дългосрочен договор за доставки на природен газ.

Източник: dnevnik.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.