АктуалноБългарияГрадътКултураНовиниПод небето

Митрофанова в Пловдив призна: Кирилицата идва от България

Щастлива съм да съм в България, дала на славянските народи кирилицата, писмеността и християнството, заяви посланичката на Руската федерация на паметника Альоша

Посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заяви, че България е дала писмеността и кирилицата на Русия. Това стана по време на честванията по случай 9 май – Деня на победата над Нацистка Германия, за които тя пристигна в Пловдив на паметника Альоша. В последните няколко години Русия заобикаляше този исторически факт – като според някои азбуката идвала директно от Визания, а в последно време и „от македонските земи“, позиции споделяни от московския патриарх Кирил или в изложба преди няколко години в София. Днес позицията на Митрофанова бе категорична – писмеността идва от България.

Тя започна словото си на български език, след което премина на руски. Тя бе изключително обрана в изказването си пред множеството на върха на Хълма на Освободителите. Митрофанова заяви, че е изключително щастлива да бъде в тази красива страна – България, която е дала на Русия и славянските народи кирилицата, писмеността и православието. Присъстващите реагираха на това изненадващо признание с аплодисменти.

Тя припомни успеха на съюзническите войски във Втората световна война срещу Нацистка Германия и отбеляза, че не бива да забравяме, че рамо до рамо са се били както съветски войски, така и българи, спомогнали за капитулацията на Хитлер.

Очаквайте подробности

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Признала била. Мазни се, защото затънаха в тая мръсна война и сега ще се чудят как да се измъкнат. А нашенци с помиярските душички възторжено въртят опашчици пред господарката. Гнус!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина