АктуалноГрадътИзбориНовини

ГЕРБ загубила 1500 гласа в Столипиново за три месеца, Демократична България – първа сила в идеалния център на Пловдив

„Има такъв народ“ с голяма преднина в „Тракия“ и „Южен“, печели с малко всички райони без „Централен“

ГЕРБ дърпа напред в „широкия център“, но губи кварталите

Най-голям спад от април до юли в подкрепата за партията на Бойко Борисов има в Столипиново, където 1500 души по-малко са гласували за ГЕРБ

1500 гласа са загубили ГЕРБ в Столипиново само за 3 месеца показват безпристрастните цифри след изборите. Приблизително толкова е и разликата между партията на Бойко Борисов и Има такъв народ в общия резултат в Пловдив. В секциите в трите големи училища в квартала с предимно ромско население ГЕРБ отбелязва спад от около над 2000 до под 500 гласа само за времето от изборите през април до изборите през юли 2021.

Статистиката от резултатите показва, че Демократична България получава най-много гласове в секциите в централната част на идеалния център на Пловдив. Общо 16 секции в 5 училища влизат в цитираната статистика. Демократична България събира 1124 гласа от секциите в „стария център“ на Пловдив срещу 1117 за ГЕРБ. Демократична България постига силен резултат и извън това каре в отделни секции, където също печели първа позиция. В тази част на града ИТН остава на трето място, а БСП имат почти 3 пъти по-малко гласове от двете водещи партии.

Все пак първа сила в целия район – но с гласовете от „широкия център“ е ГЕРБ. Въпреки че губят в централните части, ГЕРБ са хегемон в останалите квартали в район „Централен“. Генерално в района те печелят с около 1500 гласа пред Демократична България.

Генералният победител в Пловдив – „Има такъв народ“ печели във всички остранали квартали, като прави огромната си преднина в жк „Тракия“ и в район „Южен“, където води с по близо 1500 гласа повече спрямо ГЕРБ. ИТН печели и в район „Западен“ и „Северен“, където дърпа с около 200 гласа пред ГЕРБ. Район „Източен“ също печелят от партията на Слави – с малка преднина от около 100 гласа, като преднината е с гласове извън Столипиново, където активността беше близо до нулата.

Район „Централен“ – все още крепост на ГЕРБ, но най-старите части са за Демократична България

Избраната статистика за т.нар. по-горе „идеален център“ включва секциите в училищата между и булевардите „Руски“ и „Цар Борис III Обединител“, които традиционно се смятат за дясно-настроени. Включени са двете сгради на „Патриарх Евтимий“ (или Малката и Голямата Лиляна), училище „Алеко Константинов“, художествената гимназия „Цанко Лавренов“ и една секция в начално училище „Княз Александър“ – в сградата, която делят с Хуманитарната гимназия.

Част от жителите между споменатите булеварди гласуват извън тях, но те не са включени в статистиката, поради смесването на секциите. С тях резултатът на ДБ спрямо ГЕРБ може да е дори още по-силен. Пълна победа ДБ има в Търговската гимназия, макар и само с 4 гласа, както и в отделни секции в други училища – например в една в Професионалната гимназия по битова техника, където дясното обединение бие ГЕРБ със 105 на 80 гласа. Силен резултат ДБ има и в някои от секциите в училище „Петър Берон“ в частите по-близо до центъра около църквата „Св. Георги“. Същата е ситуацията и с някои секции в училище „Антим I“, където гласуват хора от Бунарджика или около Данъчното, както и по самия Бунарджик в секциите, които обхващат улиците „Волга“, „Данаил Николаев“ и пресечките им.

Най-силна подкрепа Демократична България получава в популярното като „синя крепост“ училище ОУ „Алеко Константинов“. Там гласуват хора от кварталите между Бунарджика и Сахат тепе, както и жителите на самото Сахат тепе и част от живущите по Главната. Там демократите бият с 377 срещу 352 гласа за ГЕРБ. Трети са ИТН с 203 гласа, а БСП имат 130. ДБ печелят и в кварталите северно от Трихълмието – кварталите около Малката Главна, Четвъртък пазара и река Марица около Съдебна палата в центъра, които гласуват в Художествената гимназия и в „Княз Александър“ също са предпочели Демократична България пред ГЕРБ – 404 срещу 379 гласа. Конкретно в Художествената гимназия, където има 4 секции ГЕРБ водят с 6 гласа, но с гласовете от „Княз Александър“ ДБ изпреварва и в тази част на центъра. ГЕРБ пък печели с 40 гласа повече вота в идеалния център в двете сгради на „Лиляната“, т.е. „Патриарх Евтимий“.

Резултатите от „широкия център“ обаче доказват, че район „Централен“ в цялост все още е крепост на ГЕРБ. Силният резултат на ИТН тук не се усеща и те остават трета партия в района, заключен от река Марица на север до жп-линиите на юг, и от бул. „Източен“ до бул. „Копривщица“ на запад (т.е. другите жп-линии).

ГЕРБ постигат силни резултати в много от кварталите в широкия център, като особено успешни са около училище „Паисий Хилендарски“, около ВМИ, ресторант Стадиона и др. Генерално в район „Централен“ ГЕРБ получава подкрепата на 7697 души, Демократична България на 6240, ИТН на 5933 души, а БСП – едва на 3448 избиратели.

„Има такъв народ“ пробива силно в район „Тракия“ и в район „Южен“

Негативът от около 1500 гласа в „Централен“ ИТН наваксва основно в районите „Тракия“ и „Южен“. И на двете места партията на Слави печели с голяма преднина пред ГЕРБ – по близо 1500 гласа. И в двата района резулатите от секциите са сравнително хомогенни без особени различия в кварталите в самия район.

И в 4-те училища в „Тракия“ ИТН печели пред ГЕРБ с по-малка или по-голяма преднина. Генералната разлика между двете водещи сили в района е 1200 гласа в полза на Слави Трифонов. На трето място със съвсем малко е Демократична България пред БСП. Любопитно е, че „столетницата“ трупа малък аванс в училище „Черноризец Храбър“, в „Матевски“ двете партии са почти наравно, а движейки се на запад към по-новите квартали с повече ново строителство Демократична България трупа преднина – с резултатите в „Софроний Врачански“ и „Свети Седмочисленици“.

В квартал „Южен“ разликата между ИТН и ГЕРБ е близо 1500 гласа. Това е и най-силният район, в който партията на Слави прави най-голяма разлика. Тук Демократична България дърпа по-сериозно на БСП, за разлика от Тракия, където резултатът с БСП е почти изравнен. „Десницата“ дърпа с над 500 гласа пред БСП в „Южен“. В квартала няма ясно разделение, като в различните секции в различните квартали резултатите са подобни.

„Западен“ и „Северен“ – малка, но достатъчна преднина за ИТН пред ГЕРБ

Подобни са резултатите и в районите „Западен“ и „Северен“. В тях „Има такъв народ“ води на ГЕРБ с по около 200 гласа. От своя страна Демократична България води на БСП – в „Северен“ с по-внушителна разлика от почти хиляда гласа, която процентно е много сериозна – около 3000 спрямо малко над 2000 гласа за „червените“. ДБ обаче е далеч от първите две сили, които имат по около 4500 гласа на север от река Марица. В „Западен“ „демократите“ водят с около 500 гласа на БСП, но също са далеч от първите две сили.

Любопитното в случая на район „Северен“ е ясно изразената тенденция, която ще се види и в „Източен“. Махалите с концентрирано ромско население почти не гласуваха. В секциите, близо до Шекер и Арман махала активността бе около или под 10%, спрямо средна за града около 40%. В тези секции ДПС обикновено води, но с много малко реални бюлетини – просто там никой не е гласувал. Вероятно абсолютен рекордьор е секция в Арман махала, където само 21 души са упражнили правото си на глас от 691 души общо – или 3,04% активност.

„Източен“ – малка победа за ИТН в района след загуба на 1500 гласа за ГЕРБ, Столипиново отказа да гласува

Район „Източен“ също е спечелен от „Има такъв народ“ – също с малка разлика от около 100 гласа пред ГЕРБ. Тук е единственият район, в който БСП печели пред Демократична България с около 1500 срещу 1300 гласа. Тези резултати идват основно от представянето на партиите извън Столипиново.

Един от любопитните феномени е, че ромският квартал просто отказа да гласува. Какви са точно причините може да се спекулира, но резултатите са показателни – в секциите с предимно ромско население, също както в Шекер и Арман махалите – избирателната активност е твърдо под 10%, а на места – около 5%. Особено любопитни са гласовете в тези секции, в които избирателната активност е изключително ниска.

Във всички тях печели ДПС, но с много малко гласове – над 50% от гласувалите, но това са много малък процент от имащите право на глас. Същата е тенденцията и за останалите секции с предимно ромско население в града. В целия град ДПС сваля почти двойно резултата си – грубо от 4000 на 2000 гласа. Преди 4 години резултатът на ДПС беше около 3000 гласа. През 2014 година ДПС взе близо 6000 гласа в Пловдив, колкото и година по-рано през 2013 година, а през 2009 година имаха около 9000 гласа.

Спадът в подкрепата на ДПС е видим, но е любопитен и друг феномен – спад в подкрепата на ГЕРБ и БСП. И двете партии имат известен спад спрямо изборите през 2017-а година, с по около 300 гласа в трите Столипиновски училища „Найден Геров“, „Кирил Нектариев“ и „Пенчо Славейков“. Сериозна разлика спрямо изборите през 2017 година е и отсъствието на партия ДОСТ, която събра сериозна подкрепа тогава, но днес няма влияние.

Огромна е обаче загубата в подкрепата на ГЕРБ спрямо април 2021 година. Само за 3 месеца в секциите в тези три училища 1500 души по-малко са гласували за ГЕРБ през юли. В някои от секциите, например такива в училище „Пенчо Славейков“ до т.нар. „Ромски пазар“, през април са гласували 154 или 118 души за ГЕРБ, докато сега вотът за партията на Борисов в същите секции е съответно 13 и 11 души. Подобна ситуация има и в секции в „Кирил Нектариев“, където през април са гласували 114 и 101 души, а през юли – 11 и 8. Генерално резултатът през април 2021 година на ГЕРБ в трите училища в Столипиново е бил малко над 2000 гласа, докато сега е 467. Подобна е ситуацията и в район „Северен“ със секциите, в които гласуват жителите от Шекер махала и Арман махала, като само в 5 такива секции ГЕРБ губи 305 гласа. Това са безспорните цифри от вота – тепърва щабовете трябва да анализират причините за тази загуба на доверие в тези квартали.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина