Фалшиво видео внушава, че Украйна е инсценирала последствията от удара по детската болница в Киев

Автор: Василена Доткова

Източник: Factcheck.bg


През втората половина на юли в социалните мрежи се разпространи вълна от публикации с твърдения, че Украйна е фалшифицирала пораженията от руския ракетен удар срещу детската болница „Охматдит“ в Киев. Наред с реални кадри от мястото на атаката публикациите съдържат и видео, в което човек в полицейска униформа залива с фалшива кръв дрехите на друг, облечен като лекар. Твърди се, че същият залят с кръв фалшив лекар по-късно е заснет в кадрите от разрушената болница, които се показват от световните медии.

Видео на украински полицай, който излива торба с кръв върху лекар от детската болница Охматдит, след което този театър е на първа страница в пресата с обвинения как Путин убива деца,“ гласи текстът към публикация, разпространена първоначално в Телеграм канала BG Military, известен като активен проводник на дезинформация от руски източници към българските социални медии.

Публикацията се споделя и от други потребители в Телеграм, както и от различни профили и групи и във Фейсбук. Част от постовете правят връзка и с клането в Буча, за което също координирано се разпространяваха твърдения, че е инсценирано.

В сутрешните часове на 8 юли Киев и други украински градове са обстреляни от руски ракети, в резултат на което по данни на украинските власти загиват общо над 44 души. Съобщава се и за 196 ранени. Една от ракетите поразява най-голямата детска болница в страната – „Охматдит“. Съобщения и кадри от евакуацията на деца с онкологични заболявания, на нуждаещи се от хемодиализа и на други пациенти предизвикват възмущение в цял свят.

Една от особено емоционалните истории е тази на детския лицево-челюстен хирург Олег Голубченко, който оперира бебе по време на атаката. Доктор Голубченко е изхвърлен от взривната вълна при ракетния удар и пада върху операционната маса. Лекарят получава нараняване в гърба, което е причина за изцапаната му с кръв риза на снимките. Въпреки това заедно с колегите му успяват да спасят бебето, като го прехвърлят в друга болница, в която е довършена операцията.

Проверката на Factcheck.bg показа, че публикациите с твърдения за инсценировка на тези събития са опровергани от Центъра за противодействие на дезинформацията на Украйна, от Националната полиция на страната, както и от различни украински и международни медии.

Институциите, медиите, както и индивидуални потребители в платформата Х посочват няколко очевидни несъответствия между хората в разпространяваното видео, от една страна, и реалните полицаи и истинския доктор Голубченко, от друга.

Изтъква се например, че лекарят във фалшивото видео е облечен в по-къси панталони, които не покриват напълно глезените му, докато в истинските изображения се вижда, че крачолите на лекаря са по-дълги и са леко набрани над обувките.

В реалните кадри от „Охматдит“ ризата на лекаря има хоризонтален шев на гърба, докато в инсценираното видео той липсва.

Източник: David Puente/X

Потребители в Х забелязват и разлики в кървавите петна на гърба на истинския д-р Голубченко и актьора във видеото – в истинските кадри по левия му крачол не се вижда кръв, докато в пропагандното видео боята се стича и оставя петна по панталоните на фалшивия лекар. Коментиращите забелязват също, че косата на актьора стои неестествено и очевидно е перука.

В официалния си телеграм канал Националната полиция на Украйна изтъква, че „полицаят“ във видеото е без задължителния колан, на който служителите на украинската полиция носят служебното си оръжие, радиостанция, комплект за първа помощ и друго оборудване и който е неразделна част от униформата им. От полицията посочват също, че обувките на „полицая“ са различни от стандартните униформени обувки на служителите на реда.

Липсва нашивка с логото на полицията на лявото рамо, която също е част от униформата на украинските полицаи.

Естонски проверители на факти от уеб портала Delfi проследяват разпростанението на пропагандното видео до украински Телеграм канали, където то се появява на 19 юли с твърдения че е заснето от очевидци на заливането на „лекаря“ с боя в централните градски части на Киев. След това кадрите получават вирусно разпространение в рускоезичния интернет, откъдето достигат до българския канал BG Military и други проводници на руска дезинформация сред българските потребители в социалните мрежи.

Твърденията, че Украйна е инсценирала пораженията и жертвите от руския удар по детската болница в Киев са пореден опит на кремълската пропаганда да прехвърли върху жертвите на своята агресия отговорността за извършените военни престъпления. Същият дезинформационен похват беше използван при опитите на Москва да представи жестокостите в Буча като фалшификация от страна на Украйна.

Проверено

Разпространяваното видео не е автентично, а човекът в окървавени лекарски дрехи в него не е хирургът от „Охматдит“ Олег Голубченко. Детайли в облеклото на „лекаря“ в инсценираното видео не отговарят на тези от автентичните кадри разпространени в медиите. Униформата на „полицая“ също не съвпада с начина, по който изглеждат униформите в украинската полиция. Обвиненията, че Украйна инсценира извършените от Москва военни престъпления, следват вече утвърден пропаганден модел, познат от събитията в Буча.

Exit mobile version