ГрадътКултураНовини

Документалния „Река“ с гласа на Уилям Дефо и френската драма „Докато си жив“ с Катрин Деньов гледаме във вторник на Киномания в Пловдив

Във вторник от 18:30 ч. ще чуем гласа на любимия Уилям Дефо по време на документалния „Река“. Режисьорката Дженифър Пийдъм ни спуска по буен планински поток и ни потапя сред създанията на речното дъно, промъква ни през каньони и плава спокойно из древна наводнена гора. Заснет в 39 страни, „Река“ е уникален пътепис, но с напредването на филма се превръща и в изследване на все по-агресивните интервенции на хората в екоравновесието на планетата. Ние сме пренасочили, блокирали или пресушили реките си до степен, че вместо да напояват почвата, сега те предимно влачат пластмаси към моретата. Пустините настъпват, а цели пасажи от риби стават жертва на сушата. „Научихме се да използваме реките като машини – чуваме гласа на Уилям Дефо с думи, написани от еколога Робърт Макфарлейн. – Боговете ни се превърнаха в поданици.”

Късната прожекция от 20:30 ч. ще бъде на драмата „Докато си жив“ с участието на Катрин Деньов. 40-годишният Бенжамен е уверен в себе си театрален педагог, който е диагностициран с рак на панкреаса. Болестта е в последната си фаза и не му остава много живот. Все пак Бенжамен не иска да повярва на фактите. Такова е отношението и на неговата закриляща и контролираща майка, която присъства на консултацията – тя отказва да приеме съдбата на своя син. През четирите сезона, които следват, Бенжамен се опитва да се справи с болестта си; например, не просто продължава да работи със студентите си, но и поставя с тях сцени за смъртта и сбогуването.

Билетите са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното, а онлайн резервации могат да се правят на kinolucky.com. Цените са 8лв и 6 лв за учащи и пенсионери, а за „Класически удоволствия“ – 7 и 5 лв.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина