АктуалноГрадътКултураНовини

Център за жертви на сексуално насилие ще отвори врати в Пловдив

Комплексът ще се намира в УМБАЛ „Пловдив“ и ще отвори врати до края на годината

Център за жертви на сексуално насилие ще отвори врати в най-скоро време. Зад инициативата застанаха всички институции в града – общината, полиция, прокуратура, социални служби, неправителствени организации и областна управа. Основна част от проекта ще е и Британското посолство в лицето на посланик Робърт Диксън. Всички страни подписаха споразумение за сътрудничество за изграждане на центъра в областна управа днес.

„Идеята чрез този център е институциите да могат да реагират заедно и адекватно при жертвите на сексуално насилие. Той да се превърне в спасителна линия на пострадалите. В него ще участват и МВР, прокуратура, и Спешна помощ, психолози и всички останали институции. Днес поставихме началото на много работа, която трябва да бъде свършена“, каза областният управител Йордан Иванов.

На чист български посланик Роб Дъксън благодари за партньорството и заяви, че жертвата е в центъра на проблема само, ако всички работят заедно и само така може да ѝ се помогне.

„Трябва да определим подходящо място за центъра. Надявам се да постигнем тази цел възможно най-скоро,“ заяви британският посланик.

Заместник-кметът Георги Титюков посочи, че засега общината се е спряла за локация в центъра ДКЦ Пловдив, което се намира в сградата на бившата Окръжна болница. Причината е, че там има необходимия медицински персонал, който да реагира при нужда.

„Предстоят някои дребни подобрения, като нов санитарен възел. Работата ще бъде свършена през летните месеци и в рамките на тази година по възможност центърът да отвори,“ обясни Георги Титюков.

областна център сексуално насилие

Областният управител Йордан Иванов заяви, че една от основните и най-важни дейности при работата с жертви на сексуално насилие е информационната кампания. „Трябва да пречупим страховете на хората, за да се чувстват те защитени. Информационната кампания трябва да създаде доверие към институциите, за да не се страхуват жертвите на такова насилие да се обърнат към властите“, заяви Иванов.

За същото апелира и районният прокурор Чавдар Грошев, който добави, че е най-трудно да бъдат убедени хората, че институциите работят.

„Проверяваме всяка една жалба и тези дела са с приоритет. Много често обаче жертвите на такъв вид насилие се страхуват да сигнализират или идват твърде късно при нас. Колкото повече хора повярват, че институциите ще си свършат работата, толкова повече тази мисия, която ни събира тук, ще бъде успешна“, заяви Грошев. Той посочи, че дори мъже жертви на сексуално насилие се притесняват да споделят пред властите какво се е случило с тях и прокуратурата има не един или два такива случая.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина