ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Повече от 70 хиляди туристи са посетили НПК „Асенова крепост“ за 2021 година

Около 72 хиляди души са посетили НПК „Асенова крепост“ през изминалата година. Индивидуални туристи и семейства, както и организирани групи от туроператори са най-честите гости на туристическия обект.
Крепостта привлича вниманието на хора не само от България, но и от чужбина. През миналата година са я посетили туристи от Англия, Франция, Турция, Китай, Русия, Германия и скандинавските страни. Справка от Общинско предприятие „Туризъм“, Асеновград показва, че обектът е посрещнал хора от Варна, Бургас, Видин, Силистра, Пловдив, от други големи градове и по-малки населени места на страната.
Заради корона кризата през последните две години се наблюдава спад в посещенията с 25-30%. За сравнение, през изминалия месец януари туристите са 3200, а в същия период на 2021 г. са били 3817.
Пещера „Добростански бисер“ също се радва на добра посещаемост през 2021 г., въпреки пандемията от коронавирус и ограниченията. Обектът е бил разгледан от около 5000 туристи за месеците, в които е отворен (от май до октомври). Голяма част от хората, видели пещерата отсядат в туристическите комплекси и къщи за гости, които се намират в селата Мостово, Врата и Добростан. Както Крепостта, така и пещерата е била посетена от индивидуални туристи и семейства от България и от чужбина. Тя се радва на интерес и от страна на групи, организирани от туроператорски фирми. Пещера „Добростански бисер“ е посрещнала хора от Русия, Турция, Англия, Франция, Китай, Холандия.
За 2021 г. приходите от НПК „Асенова крепост“ възлизат на 263 508,40 лева, а на пещерата – 24 483,50 лева.
Емблематичната „Асенова крепост“ очаква гости със следното работно време: от октомври до април включително – от 09:00 ч. до 18:00 ч., без почивен ден; от май до септември включително – от 09:00 ч. до 20:00 ч., без почивен ден; юли, август и септември – неделя, понеделник, вторник, сряда и четвъртък – от 09:00 ч. до 20:00 ч., а петък и събота – от 09:00 ч. до 22:00 ч.
Пещера „Добростански бисер“ отваря на 1-ви май и ще работи до 1-ви октомври.
От ОП „Туризъм“, Асеновград се надяват отново да посрещнат своя 100-хиляден посетител на Асеновата крепост. По традиция това се случва в края на декември, а туристът получава подарък-жест от директора Oбщинското предприятие.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина