АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Актриса, галерист и млад предприемач

Патриция Пъндева спечели втора награда в конкурса „Най-добър млад предприемач” с идея за онлайн платформа за български автори и култура

Актриса. Галерист. Бизнесдама. Такава е в ежедневието вече Патриция Пъндева- една от щатните актриси на пловдивския театър и собственик на галерия „28” в Капана. Преди няколко дни тя спечели втората награда от ежегодния конкурс на общината „Най-добър млад предприемач на град Пловдив“. Идеята й е премирана с 4 хиляди лева. Пъндева иска да създаде Онлайн платформа за български автори и култура. Целта е тя да предоставя възможност срещу заплащане всеки творец да получи пакет от услуги, като неговото единствено задължени ще е да излага и продава творчеството си. Идеята е всеки автор да има собствена страница (раздел), който самостоятелно да поддържа. Ролята на платформата ще бъде да популяризира и рекламира творците в нея, ще се явява като медиатор между авторите като потребители в създалото се дигитално пространство и крайния купувач.

„ Проектът ми е естествено продължение на дейността на галерия „28” да популяризира и представя български творци от всички сфери на изкуството, да има дава поле за изява, да продава творчеството им, да им предоставя маркетинг стратегия и въобще да ги насочва и да им показва, че има някой, който седи зад гърба им. Време беше да измисля как да събирам повече творци на едно място. В интерес на истината графикът ми е пълен за следващите 6 месеца и ми звънят още и още хора, а няма къде да ги сложа, тъй като разполагам с 25 квадрата. Целта ми да е естетически съобразно и авторите в галерията да не се конкурират. Гледам те да са различни, но в симбиоза. И със създаването на онлайн платформата ще имам възможност да съчетавам още повече автори и давам поле за изява на още повече хора”, разясни Патриция.

Като допълва, че няма да прави точно сайт. „ По време на карантината разбрах, че има хора, които ще правят нещо подобно. Не обичам да правя еднакви неща, искам да съм различна. Затова ще видя какво ще направят те, за да нямаме много сходства. Не искам да сме конкуренти като идеи, а да помагаме на творците. За това нещо, по начина, по който аз искам да го направя, ми дадоха цена между 15 и 20 хиляди лева. Тръгнах с идеята да тегля кредит, точно преди пандемията, и много се радвам, че не го направих. И тогава разбрах за този конкурс. Това е един добър старт да започна. Сега ще видя как да оптимизирам този бюджет. Идеята наистина е добра. Ще вложа пари, ако трябва ще тегля кредит и ще го осъществя така или иначе”, допълва актрисата.

На въпрос какво е правила във времето на социална изолация и как коронавируса се е отразил на галерията й, Патриция Пъндева отговори така: „Починах си по време на пандемията. Иначе нямаше да намеря адекватна причина да си почина. Ако не съм в театъра, аз съм в галерия „28”. От две години не съм имала почиване ден. Скоро осъзнах, че това да следваш мечтите си, е изключително ангажиращо мозъка ти. Ти лягаш и ставаш с тази мисъл. Много имах нужда от тази пауза и си я взех. Не исках да правя нищо онлайн по време на карантината, защото сметнах, че предвид ситуацията не трябваше да предлагам някакви стоки на някой в тази криза. Не исках манипулативно да привличам хората да купуват някакви неща, които няма да са им нужни в тази ситуацията. Така че почивах.”

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина