ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински ще е специален гост на OPERA OPEN 2021

Световноизвестният сюрреалист Рафал Олбински ще е специален гост на OPERA OPEN 2021. Редица негови рисунки са използвани за оперни плакати на Метрополитън опера и Ла Скала и като корици на известни списания. Творби на Олбински ще красят Античния театър като проекции в декора на премиерата „Дот Жуан“ с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20ти август.
Графикът, сценограф и живописец Рафал Олбински е наистина явление в съвременното изобразително изкуство. Още в началото критиците го сравняват с ранния Салвадор Дали и с белгийския сюрреалист Рене Магрит. Самият Олбински описва своя стил като „поетичен сюрреализъм“. Роден е в Полша, където завършва архитектура във Варшавския технологичен университет. През 1981 г. имигрира в САЩ и там се утвърждава като художник, който твори със замах и създава картини, зареждащи зрителите с усещането за свобода и позитивизъм. Школата по изобразителни изкуства в Ню Йорк го удостоява с професорско звание.
Творби на художника има в Музея на Фондация „Карнеги“ в Ню Йорк, в Националния художествен клуб в Ню Йорк, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, в Музея „Сътори“ в Осака, Япония; в Музея на плакатите във Варшава, Полша и в много други галерии в Европа и Щатите.
Роден в семейство на актьори, Олбински от малък твори афиши и плакати за спектакли. През 2002 г. художникът дебютира като сценограф на постановката „Дон Жуан“ за операта във Филаделфия. Олбински е автор на повече от 100 оперни илюстрации за албумите „Opera D’Oro“ на Allegro-Music.
Той е носител на над 150 международни награди, между които – наградата на Клуба на режисьорите на Ню Йорк и на Дружествата на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис; на наградата „The Big Crit“ 2000, връчвана от критиците от Сан Франциско; на „Приз Савиняк“, Париж; на „Creative Review“, Лондон – за илюстрация; на „Стивън Доханос“ – за живопис; на „Дивина Джулия“, Италия – за принос в съвременното изкуство и мн. др. В родината си е награден с най-високата награда в областта на изкуствата – златен медал „Глория Артис“.
OPERA OPEN 2021 e част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC
Детайли за спектакъла „Дон Жуан“: https://operaplovdiv.bg/performance/details/id/341
Снимка на Рафал Олбински: Ksawery Zamoyski
Творбите на автора се публикуват с негово разрешение

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина