КултураНовини

Програма за Седмицата на занаятите – 28 юни 2024 г. (петък)

В петия ден от тазгодишното издание на Седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив отново ви очакват над десетки майстори от близо и далеч, които представят своите занаяти.

В съпътстваща програма на традиционната седмица на занаятите в Регионален етнографски музей – Пловдив в четвъртия ден на изложението ви очакват над десетки майстори от близо и далеч, които представят своите занаяти.

Посетителите ще имат възможност от 11:00 часа да присъстват на демонстрация по плъстене с майстор Спаска Георгакева.

Тя е член на Регионална занаятчийска камара гр. Шумен от 2014 г., когато получава майсторското си свидетелство по занаята „Художествен нетъкан текстил“ /плъстене на вълна и иглонабиване/.

Първият й учител в занаята е доайенът Руменка Михайлова от Варна. Следват обучения при най-добрите майстори в Русия, Украйна, Унгария и Холандия. Познанията си по килимарство получава в Турция. Знанията, свързани с производството, багренето и обработването на коприната, научава в Китай.

Спаска Георгакева ежегодно организира самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в български и международни изложения по текстил, ръчно творчество и събития, свързани с екологични и натурални продукти.

Интересите й са носочени към:

– Работата с най-фините видове вълна: кашмир, вълна от бейби камила, вълна от алпака и як, вълна от Чубут и съчетаването им с различни видове естествена коприна за изработването на аксесоари и дрехи, които целогодишно запазват една и съща температура на тялото.

– Събиране и съхранение на информация, свързана с вълната, и приложението й в живота и бита на хората

С участията си в изложенията Спаска Георгакиева е отличена с множество награди.

Към настоящият момент Спаска Георгакева практикува и обучава желаещи да овладеят тънкостите на плъстенето на вълна в Старият град на Пловдив, на Улицата на занаятите.

В 11.30 ч. започва музикалната програма с танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина