ГрадътКултураНовини

Представят романа „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева в Пловдив

Клуб “Аптека за душата” при Народна библиотека „Иван Вазов“ и издателство “Лемур” канят пловдивчани и гостите на града на представяне на книгата „Добруджанският феникс“ от Стефка Станчева в Пловдив.

На 24. април (сряда) от 18:00 ч. ще се пренесем назад във времето и дълбоко в сърцето на Златна Добруджа с романизираната биография на журналиста, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски. Представянето на книгата ще се проведе в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ и е отворено за всички почитатели на българската литература.

Гостите ще могат да научат повече за „Добруджанският феникс“ лично от авторката Стефка Станчева. В разговор с управителката на издателство „Лемур“ и представители на библиотеката, тя ще разкаже повече за процеса по създаване на книгата и за забележителната история на Яни Калиакренски.

В края на вечерта всеки желаещ ще може да си закупи книгата с автограф.

Повече за книгата и авторката

Стефка Станчева е родом от Каварна, но от много години живее и работи в София. Още от дете изпитва афинитет към книгите, затова съвсем естествено решава да учи библиография и библиотекознание, а след това продължава с българска филология, после с журналистика и педагогика. Дългогодишен преподавател по български език и литература, в свободното си време Стефка обича да пътува със семейството си, обича неповторимия шум на морето и умиротворението на планината. Споделя, че за нея те са прекрасен лек срещу забързания ритъм на силно ангажираното ежедневие. А освен това си има и един само неин спасителен бряг – вечер да се усамоти в любимия си кът вкъщи с хубава книга в ръка и тогава мигът се разтваря в блаженство.

„Добруджанският феникс“ е дебютният ѝ роман, който се основава на история за истински личности и събития.

Никоя земна сила не е в състояние да затрие духовното богатство на един народ.

Яни Хаджиянев – Калиакренски

Каварна, 1898 г. В дома на един от заможните и уважавани местни търговци се ражда син, но нищо не предвещава, че след време той ще се нареди сред най-силните гласове на Добруджа. Година след година отрудените добруджанци посяват и прибират златно жито, товарят и разтоварват препълнени кораби със стока, опъват тежки мрежи със сребристи риби. А младият Яни Хаджиянев расте, запленен от книгите, музиката и легендите. Но сърцето му се разкъсва между желанието да претвори тези истории на белия лист или на театралната сцена и тежестта на вменената му още с раждането отговорност към семейния занаят.

Когато тъмният облак на поредната нова власт надвисва над това райско място, всичко се променя сякаш за миг. И докато силните на деня си прехвърлят изстрадалото парче земя, Яни и неговите връстници учат, влюбват се, изграждат идеалите си и се изправят пред най-страшните години за родината си. Търсейки своята правда и своите причини да продължи напред, Яни открива и най-силното си оръжие – думите.

С дебютния си роман „Добруджанският феникс“ Стефка Станчева се връща към корените си, дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев – Калиакренски поставя началото на историческата трилогия „Благословената земя“. Тя ще ни срещне със силни и забележителни личности, чиито съдби и принос за духовното богатство на нашия народ заслужават да бъдат спасени от забравата на времето.

Очакваме ви на 24. април (сряда) от 18:00 ч. в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина