ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Празник на митрополитския храм св. Марина в Пловдив

На 17 юли Православната църква чества паметта на една от най-древните свети мъченици – великомъченица Марина, а митрополитският храм в Пловдив отбелязва своя храмов празник.

Тържествата ще започнат още в навечерието на празника на 16 юли (събота) в 18:30 часа от катедралния храм „Успение Богородично“, където в литийно шествие, предвождано от Пловдивския митрополит Николай и свещениците от епархията, ще бъдат пренесени мощите на света Марина. В него ще участват митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи, духовници и миряни от цялата страна.

С литията до митрополитския храм „Св. Марина“ се възпоменава същевременно и пребиваването на Чудотворната икона на Света Богородица Божигробска в Пловдив през 2010 г., чието копие бе осветено на Божи Гроб и днес е изложено за поклонение в катедралния храм. От 19:00 часа в „Св. Марина“ ще бъде отслужена Празнична архиерейска вечерня с петохлебие.

В неделната сутрин на 17 юли Съборната архиерейска света Литургия ще започне в 9:00 часа и ще бъде възглавена от Пловдивския митрополит Николай. Специални гости ще бъдат псалтите от румънския хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ.

След празничното богослужение, от 11:30 часа, в двора на митрополитския храм ще бъде изнесен празничен фолклорен концерт.

източнк: Пловдивска света митрополия

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина