Христо Мутафчиев: На българския театър се лепна грозно петно

Известният български актьор Христо Мутафчиев излезе с остра позиция след разкритията за скандалните присвоявания на средства в Разградския театър, за които е обвинен диригентът Левон Манукян и негови колеги. Той заяви, че виновните трябва да понесат отговорност за грозното петно, което е лепнато на всички в културния сектор. Ето цялата му позиция:

„Уважаеми колеги! В последните няколко дни се извърши престъпление в българския театър. Има конкретни виновни, но като цяло това е едно много грозно петно върху целия ни културен сектор и най-вече върху хората, които работят в сценичните изкуства.

Осъзнавам, че явно не сме били достатъчно бдителни и може би не сме реагирали при различни сигнали, които сме получавали, за да алармираме навреме за пробив в системата. Силно се надявам в момента контролните органи в Министерството на културата, както и всички компетентни институции в държавата да си свършат работата и да осветлят обществото за случващото се.

Пред нас се изправиха много проблеми, но и много въпроси. Време е да помислим как се разходват средствата за култура и дали се разпределят по предназначение. Необходимо е да знаем, че държавата ще упражни контрол и ще защити правата ни. Всички ние, които протестирахме миналата година и извоювахме рекорден бюджет култура, трябва да получим увереност, че битката ни не е била напразно. Отказвам да ни третират като престъпници, защото знам и съм убеден, че хората, които защитавам не са такива. Очаквам виновните да понесат отговорност!“

Exit mobile version