АктуалноКултураНовини

Флориан Ланг: Най-голямата илюзия е, че всеки от нас е убеден, че неговата илюзия е единствената правилна

За мен промените в реалния живот и в изкуството бяха книгите, филмите и Бийтълс, каза австрийският творец

Изложбата му „Добре дошли в своя MYSPACE“ откри сезона във FLUCA -Австрийски културен павилион

FLUCA -Австрийски културен павилион стартира летния сезон на традиционното си място на ул. „Отец Паисий” 38. Макар и съкратена поради пандемията, на павилионът ще се реализира част от предвидената програма до октомври месец 2020. Куратор за тази година е галерия Sariev. Същинското откриване се състоя с изложбата „Добре дошли в своя MYSPACE“ на австрийския творец Флориан Ланг.

Здравей, Флориан! Тази година работата ви се провежда в новия сезон на Fluca в Пловдив. Какво се крие в темата за потопената във вода ваканция?

Този път използвах само цифрови снимки, които са направени от мен самия. Създадох вид  идеалистичен Myspace с дистопични нотки. От разстояние главните герои на пейзажа изглеждат като хора, взети от модни списания. Но ако погледнете по-отблизо, става очевидно, че не са. Повечето от тях са хора от моето лично обкръжение, а някои са случайни непознати. На няколко места съм самият аз от различни периоди от живота ми. Водата във всичките ми творби поглъща различни вещици, с които постоянно се обграждаме. Платформите за гмуркане представляват опитите ни да се измъкнем от това наводнение.

Коя е най-голямата илюзия в съвременния свят?

Бих казал, че най-голямата илюзия е, че всеки от нас е убеден, че неговата или нейната илюзия е единствената правилна.

Колажът е основна техника за вашата работа. Какво предлага той в сравнение с рисуването?

Мисля, че е различен подход. Може би това звучи малко банално. Но художникът рисува своите картини с боя. Аз правя снимки, направени от други снимки.

Всички сме изцяло заобиколени от колажи в ежедневието си. И имам предвид не само средата или фалшивия свят, който се представя в медиите/новите медии. Нашият ум непрекъснато съкращава всякакъв вид информация и я комбинира с това, което бих нарекъл персонализирана реалност. Така, че всъщност и умът ни е колаж.

Откъде черпите вдъхновение и материали за вашите колажи?

Вдъхновение:

Бих казал обществени места и социални медии. И в двете постоянно подреждам хора, места и пространства. Обществото е в мой интерес, защото можете да изпитате реално пространство и да видите хора, действащи в реалния живот. Социалните медии са в моя интерес, защото хората се опитват да създават / фалшифицират / контролират публичния си облик и да създават персонализирани свои версии.

Материали:

От една страна събирам всякакви печатни материали, които намирам на случаен принцип. От друга страна използвам снимки, които са направени лично от мен. Но много важно е как събирам всичко това заедно. Говоря за залепването. Имам толкова много различни видове лепило и ми отне години да разбера кое лепило е подходящо за различните видове материали. Така работата ми ме превърна през годината в нещо като майстор на лепило.

Когато видяхме твоята работа, почувствахме, че попадаме в различни измерения. Какво прави колажа пространствен?

В повечето от моите проекти си играя с измерение и пространство. Социалните медии принадлежат на виртуалното пространство, но се консумират от нас в реални пространства (като спалнята, офиса, подземието и т.н.). Аз някак си копирам този подход и се опитвам да го направя по-очевиден. Създавам произведения, които изглеждат триизмерно. Но всъщност те са плоски. Накрая ги показвам в реални пространства. Можете да влезете в архитектурата на реалното пространство, но наистина не можете да влезете в никое от пространствата от моите произведения поради тяхната плоскост. Това е като пространствата, създадени в социалните медии. Вашият реален достъп завършва на плоската повърхност на дисплея.

Каква е невидимата линия между архитектурата и визуалните изкуства? Как архитектурата промени визията ви за изкуство?

В моя случай невидимостта просто се случва, ако направите снимка на моите творби плюс тяхното обкръжение. На снимка не винаги е ясно къде свършва пространството и започва художественото произведение. Но ако видите моите творби в реалния живот, това е много видимо. Защото е лесно да подмамите погледа си със снимки. Но очите ви са наистина чувствителни и е трудно да се излъжет в реално пространство.

Може ли съвременното изкуство да промени начина, по който мислим и действаме? Може би е от решаващо значение за обществото.

Мисля, че е въпрос на това, кое изкуство определяме за съвременно. Веднъж един от преподавателите ми по изкуство изброи това, което според него трябва да характеризира истински доброто изкуство – иновативно, интелигентно, критично, политическо и т.н. … Слушайки го в съзнанието ми изплува една мисъл. Казах му, че всичко, което изброи, работи за анимации като Семейство Симпсън или Саут парк. Можех да видя в очите му, че не му хареса това, което казах. Но в същото време се съгласи (поне малко). Така че за мен промените в реалния живот и в изкуството бяха книгите, филмите и Бийтълс.

Били ли сте някога в Пловдив?

За съжаление не, но работя върху това.

Как изглежда перфетната лятна ваканция за теб?

Най-доброто ми лято беше миналата година през март. Изневерих на австрийската зима с един месец лято на малък остров в Тайланд.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина