Актуално

Боговете на Тракия слизат в мола

Димитър Герганов представя историческото си фентъзи „В сянката на Боговете, Войната за Тракия” на книжарница Сиела

Димитър Герганов с дъщеря си Боговете на Тракия си дават среща на кафе в книжарница Сиела в мол Пловдив утре. Там Димитър Герганов ще представи историческото си фентъзи "В сянката на Боговете, Войната за Тракия”, което вече има култов статут. За половин година първият тираж на книгата почти се разпродаде, при това предимно от самия автор. Сега епосът ще се предлага и в някои от най-големите книжарници. Писателят, иначе икономист по образование, ще представи творбата си пред фенове и нови читатели точно в 18ч. Очаква се той да обяви кога ще излезе от печат и втората част от историята му.

Преди броени дни Петя Райчева написа ревю за книгата „В сянката на Боговете”. „Не знам как точно да изразя очарованието си от появата на подобна книга сред океана на българската литература. За мен това е като една нова вълна – бурна, мащабна, дълбока, която за пореден път ми доказва, че за българските писатели няма невъзможна тематика, няма жанрове и форми, с които да се страхуват да експериментират и няма фантазия, която да е толкова „свръх”, че да не съумеят да я предадат на белия лист. Това, разбира се, е добре дошло за читателите – жадни за нови приключения по страниците.
Всъщност приключението, което ни предлага книгата на Димитър Герганов е едно дълго и вълнуващо пътешествие из Древна Тракия, съчетано с жестоки битки, коварни интриги, в компанията на богове, герои и митични същества, някои от които съвсем не толкова свирепи и ужасяващи, колкото си ги представяме. Всичко започва така, както се случва по принцип в действителността, когато не ни е ден, намираме се в безизходица и настроението ни е на минус безкрайност – точно тогава, в онзи момент „все едно приключение ще те намери”.
И това приключение те запраща не къде да е, а назад в историята, миналото става настояще, а настоящето е някаква бледа проекция, изразена като едва забележим спомен.
В мината на Белинташ се събужда и се осъзнава Джими, по-точно Джими в миналия живот, а в настоящия Драгор – принц на скитите и там той се среща с Аматок. След тяхното бягство се оформя група герои, които попадат в разгара на войната между гърци и траки, която всъщност е подклаждана от конфликтът между Олимпийските Богове и Боговете от Тракийския Пантеон. От там започва едно дълго пътешествие с неочаквани засади, битки, любовни авантюри, срещи със сатири, кентаври, еринии, кери и всякакви други ужасяващи същества, от които един сив Цербер си намира нов стопанин и нова кауза. Разбира се, че всяко същество носи душа, а проявата на внимание и нежност в точния момент може да спечели и най-големия звяр. Пътешествието продължава паралелно с всички измерения, в които сънищата запращат главния герой, през Царството на Мрака и Празника на Богинята Майка, завръща се отново при хората в най-ожесточената битка, за да разбере, че не е само Джими в миналия си живот и не е само принц на скитите в настоящия, а и още някой, който не е подозирал че е. Не ми се иска да разкривам повече от тайните, скрити в повествованието, всеки сам може да разбере.
От книгата си личи доброто познание на гръцката и тракийската митология, а начинът, по който са описани военните стратегии, тактики и самите битки, правят тези моменти достъпни дори и за хора, които не разбират от военни действия, като мен. Димитър Герганов разказва изключително увлекателно, с умерен хумор, които на места може да те накара да се посмееш дори в най-трагичните моменти на героите.
Историята е вълнуваща и загадъчна, чете се леко, прави те част от един свят населен с богове и митични същества и аз вярвам, че ще зарадва не само феновете на жанра, но и всеки, който се осмели да вникне в нейните страници!
Очаквам с нетърпение втората книга!
Препоръчвам горещо на всички читатели!”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина