АктуалноКултураНовини

Балабановата къща ще се превърне в малка Верона

Очакава ни невероятно преживявяне със спектакъла “Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона” в “Дни на музиката в Балбановата къща”

Два равно знатни рода във Верона

(където сцената сега ви кани)

от стар раздор към бунт срещу закона

се втурват днес с окървавени длани.

От тях двамина влюбени се пръкват,

родени под безмилостни звезди….

Из “Ромео и Жулиета” от У. Шекспир; Превод А.Шурбанов

Така започва всичко в една от най-прочутите любовни истории в литературата за всички времена – “Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир! Шедьовърът на Барда ще оживее в уникален театрално музикален спектакъл на сцената на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” след броени дни – на 19 септрмври! В основата му е най-новият български превод на Шекспировата пиеса, дело на именития англицист професор Александър Шурбанов.

След проведен общонационален кастинг, за ролите на Ромео и Жулиета са избрани харизматичните тийнейджъри Ясен Кадиев и Леа Дашкова, които са на възрастта на героите от драмата.

Дни на музиката в Балабановата къща търси Ромео и Жулиета

Както успя да се увери репортер на Под тепето, след края на спектакъла няма да има момче, което да не е влюбено в Жулиета и няма да има момиче, което да е останало безразлично към чара на Ромео!

Балабановата къща ще се превърне в малка Верона, а за да може публиката да се потопи изцяло в неповторимата атмосфера на Елизабетинската епоха, музика от времето на Шекспир ще звучи в изпълнение на Ансамбъл за старинна музика, в който ще видим и чуем блокфлейти, виола да гамба, бароков фагот и още много атрактивни инструменти.

Спектакълът “Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона” в XI “Дни на музиката в Балбановата къща” е идеен проект на фондация “Музикартисимо”. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, фондация “Музикартисимо”, Министерство на културата.

Още за програмата на фестивала вижте в Есенното издание на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020: Световна класа, разнообразие и оригиналност.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина