Актуално

20 платна в Балабановата къща представят различните лица на Георги Божилов – Слона

Изложба с над 20 платна на Георги Божилов – Слона представят различните лица на художника от легендарната пловдивска група от втората половина на миналия век, пише КАПАНА.БГ. Те са подредени в Балабановата къща на изложба, която се откри в края на миналата седмица. Платната са част от колекцията на „Старинен Пловдив“. Животът на Божилов е неразривно свързан със Стария град и развитието по времето на Атанас Кръстев – Начо Културата, а самата изложба е свързана с 49-годишнината от създаването на организацията.

В двете пространства в Балабановата къща са подредени картини в типичния стил на Слона. Обикновено това са кратини без конкретен сюжет, с почти абстрактни изображения – в които има различни обекти, сгради, хора, но силно пречупени през въображението на художника. В изложбата могат да се видят именно различните „лица“ и гледни точки на богатия изобразителен свят на пловдивчанина.

Полезни са посетителите са обясненията и различните бележки, поставени сред изложбата, които описват стила, техниките, биографични данни и други детайли от живота и творчеството на Божилов.

Първата самостоятелна изложба на Слона е през 1967 година именно в Старинен Пловдив, организирана от Атанас Кръстев – Начо Културата в двора на къщата му на Трихълмието. Така се чертае връзката между общинската структура и тазгодишната изложба.

Самата експозиция може да се посети безплатно в Балабановата къща. Тя ще остане открита за посещение до средата на месец май.

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина