ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КриминалеНовини

Полицията в Пловдив затегна режима за продажба и употреба на пиротехника за празниците

Недопустимо е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони

ОД на МВР Пловдив апелира гражданите и гостите на областта за спазване на законите и разпоредбите на Общините в Пловдивска област

Извършват планирани и внезапни проверки по търговските обекти за продажба на пиротехника. За осигуряване на обществения ред и спокойствието на гражданите и недопускане на инциденти, които да помрачат празничното настроение, ОД на МВР Пловдив е предприела редица мерки.

Създадена е организация по извършването на проверки в лицензираните търговски обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия. Предприети са действия за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия на места без разрешение. За констатирани такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.

Припомняме, че глобата за неспазване на Закона за оръжията, според който пиратки и ракети не могат да се използват в затворени помещения, е от 500 до 2000 лева.

ОД на МВР Пловдив апелира гражданите и гостите на областта за спазване на законите и разпоредбите на Общините в Пловдивска област.

Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че през последните години в нашия град подобни “празнични” изяви започват още в първите дни на месец декември.

Гърмежи предизвикани от неправомерно използване на пиротехнически изделия често смущават общественото спокойствие в районите на училища, болници, детски заведения, паркове, площади, жилищни комплекси и т.н.

Всяка година в Центровете за спешна медицинска помощ и полицията постъпват сигнали за наранявания и имуществени вреди, настъпили вследствие употреба на пиратки и саморъчно направени бомбички.
Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а общоопасни средства съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия  и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, извършват такава дейност съгласно надлежно издадено разрешение от МВР, като  разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е недопустимо е търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията трябва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Разследват причините за пожара в магазина за пиротехника на Пещерско шосе

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина