БългарияВластИзбориНовини

Истинско машинно гласуване най-рано на кметските избори тази есен

„Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ сезираха днес следобед Конституционния съд (КС) за прекроения Изборен кодекс. Истинско машинно гласуване, а не принтери на бюлетини, обаче може да има най-рано на кметските избори тази есен, пише OFFNews.

На предсрочните парламентарни избори на 2 април, пети за последните две години, в най-добрия случай ще си останем само със скъпи принтери, в каквито т.нар. „хартиена коалиция“ превърна машините за гласуване. Съществува риск хартията за тях изобщо да не стигне.

Пред журналисти вносителите на конституционната жалба обясниха, че сезират КС заради нарушеното равно избирателно право, възможността за разкриване на тайната на вота и обезсмислянето на машинното гласуване.

Никола Минчев от ПП припомни, че един от аргументите на вносителите на промените в ИК бе даването на правото на избор на всички избиратели. След прекрояването на правилата обаче такова няма – право на избор нямат хората в малките секции, в болниците и специализираните институции, както и хората, гласуващи с подвижна избирателна секция.

Друг аргумент е начинът, по който бе прекроен Изборният кодекс – най-спорните промени, които практически заличават машинното гласуване, се появиха между двете четения, т.е. те са минали само на едно гласуване в зала. До момента КС няма такава практика.

„Това е законодателен процес, който от много години се случва в България. До момента не е санкциониран от КС, но може би в някакъв момент, и този мисля, че е подходящ, КС може да еволюира в тази си практика“, добави Минчев.

Атанас Славов от ДБ добави, че според новия ИК има три вида бюлетина – хартиена бюлетина, бюлетина за машинно гласуване (това, което се визуализира на машината) и бюлетина от машинно гласуване (разписката). Той определи това като „законодателна каша“.

В жалбата, с която OFFNews разполага, се посочва още, че правното значение на машинното гласуване юридически бе сведено до средство за отпечатване на нов вид “хартиена бюлетина от машинно гласуване”.

Какво предстои

Процедурата е разписана в Конституцията и Закона за Конституционния съд. След внасянето на жалбата предстои съдът да реши дали отправения към него въпрос е от неговата компетентност, като решението се взема на закрито заседание. Ако то е положително – се образува конституционно дело, а ако не – КС връща мотивирано становище до подателя.

Ако се образува дело за промените в ИК, КС може да поиска допълнителни становища и доказателства. Решението се взима с мнозинство от повече от половината от всички съдии, то се обнародва в „Държавен вестник“ до 15 дни след заседанието. Решението влиза в три дни след публикуването на делото в ДВ.

Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизане в сила на решението, като частта от закона, която е обявена за противоконституционна, спира да се прилага, а останалата част продължава да действа.

По-рано днес правосъдният министър в кабинета „Петков“ Надежда Йорданова коментира пред OFFNews, че конституционната процедура, съобразно установената практика, обичайно трае между шест месеца и година.

Доц. Атанас Славов от „Демократична България“ каза пред OFFNews, че очаква решение на КС най-рано през лятото. След това, ако КС определи част от текстовете за противоконституционни, то в Изборния кодекс ще се отвори законодателна празнина, която 49-ото Народно събрание ще трябва да уреди.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина