Отцепниците от ИТН: Ще гласуваме против нов кабинет с ИТН

Избори 2021 Новини
Д-р инж. Георги Георгиев
Под Тепето

ИТН е непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши, смята Георгиев

Ако кабинетът е подкрепен от формацията на шоумена Слави Трифонов, на която доскоро бяха членове, отцепниците от „Има такъв народ“ няма да го подкрепят.

Това каза пред Нова нюз напусналият партията независим депутат Георги Георгиев.

„Оценката на поведението на ИТН показва, че е непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши. Няма промяна в тяхното поведение, те не са партньор, на който да разчиташ. Ще гласувам против нов кабинет с ИТН, както и другите мои колеги, които напуснаха партията“, каза той.

Дори и всичките шестима напуснали ИТН депутати да не подкрепят правителство с третия мандат,
мнозинство би могло да има, ако партиите от доскорошната четворна коалиция се договорят. „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ биха събрали общо
127 народни представители. На практика обаче шансовете за кабинет с последния мандат са минимални.

Едната причина е напрежението между „Продължаваме промяната“ и напусналата управлението и подкрепила вота на недоверие срещу кабинета „Петков“ ИТН.

Втората – сериозните различия между „Демократична България“ и БСП. Засега обаче и четирите формации дават заявка, че ще положат всички усилия да не се стигне до нови избори.

Според Георгиев е важно „да се зададе въпроса заслужава ли държавата ново нестабилно правителство, създадено например на 1 август, а на 1 октомври отново с несъществуващи аргументи България да бъде вкарана от ИТН в политическа криза“.

„Защото тогава вече това ще е средата на есента, едни хипотетични избори биха били в най-тежката зима. И това е въпросът, от който всички бягат“, подчерта народният представител. Според него, ако нещата в управлението са можели да бъдат „оправени“, това е щяло да стане с първия мандат, който „Продължаваме промяната“ върна заради това, че не успя да намери подкрепа от 121 народни представители.

Георгиев потвърди, че спортният министър в оставка Радости Василев няма да прави партия, а гражданско движение. По думите му имало възможност въпросната формация да се коалира предизборно с „Продължаваме промяната“, но подчерта, че не знае дали се водят разговори в тази посока.

По информация на Mediapool бъдещото движение все още обмисля как да се яви на избори, защото няма право да го направи самостоятелно. Действително се обсъждат варианти за коалиции с досегашни партньори, както и възможности за търсене на партии с чиято регистрация да се яви то.

„Аз към този момент съм заявил, че няма да съм част от това гражданско движение. Това е момент, в който все още се опитвам да направя оценка за себе си и за всичко, което се е случило. Поне според мен, докато не стане пределно ясно, че няма да бъде съставено правителство, имам време да разсъждавам, да взема логично решение“, отгговори Георгиев на въпроса дали ще е част от бъдещото движение.

Напусналият ИТН депутат посочи още, че решението му да не участва в движението „не значи, че го
подкрепям или се дистанцирам от него“.

Източник: mediapool.bg

Снимка: pp-itn.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.