Новата парламентарна коалиция провали заседанието за Македония

Избори 2021 Новини
Парламент

ДПС, ГЕРБ, ИТН и Възраждане продължават общите си дейности

Вероятно ще гласуват заедно внесения от ГЕРБ вот на недоверие тази вечер.

От ДПС, ГЕРБ, ИТН и Възраждане поискаха отлагане на заседанието на парламентарната комисия, която трябваше да изслуша външният министър Теодора Генчовска за френското предложение за преговорите с Македония.

Комисията трябваше да изслуша становището от МВнР и да бъде запознато с пакета документи.

Станислав Атанасов от ДПС предложи първи комисията да не заседава: „Няма какво повече да научим, да отложим комисията, докато няма предложение за решение от МС.“

Атанас Михнев от ПП, който е заместник-председател на външната комисия, предложи: „Да проведем това изслушване, така и така министърът е тука, да запознаем обществото с успеха, който е постигнат“.

Бившият външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ) каза, че решението на премиера да бъде внесено предложението в парламентарната комисия е противоконституционно, защото трябвало да бъде внесено в първо в Министерския съвет.

В същото време ИТН, президентът Румен Радев и ГЕРБ обвиняваха премиера, че води тайни преговори. „Чакахме дни наред да бъде свикано това заседание. Защо това заседание беше свикано днес, а не през уикенда, ако беше толкова спешно? Това, което се случва тук, е някакъв цирк и кризисен пиар, външният министър не може да внесе предложение“, заяви Захариева.

Кристиан Вигенин й отговори, че не вижда защо всеки един опит да бъде разговаряно по същество се сблъсква с опити за провал, за процедури и пр.

Другият бивш външен министър Даниел Митов (ГЕРБ) предложи първо „органа, който има законодателна инициатива да вземе решение“, което да бъде дебатирано в парламента,

Да се твърди, че министър председателят трябва да вземе решение, е нелепо, живеем в парламентарна държава, каза Георги Михайлов от БСП, но в крайна сметка новата коалиция събра 9 гласа срещу 8 и заседанието беше отложено.

След това Вигенин припомни, че парламентът е взимал решения, в които забранява на бившия премиер Бойко Борисов да заема позиции в Брюксел без решение на парламента, което прави тезите на ГЕРБ невалидни. „Опитахте се да злоупотребявате с темата Македония и когато трябваше да разискваме това, вие се скрихте. Искам да видя как ИТН ще гласуват за оставката по предложение за ГЕРБ“, каза Вигенин, но беше заглушен от Тошко Йорданов и заседанието беше прекратено.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.