Колко време може да стои мандатът в съответната политическа сила?

Избори 2021 Новини
Корнелия Нинова

Тълкувателното решение на КС от 1992 г. постановява срок от 7 дни, в които номинираният за премиер предлага правителство

 

Въпросът колко време стои третият мандат в съответната политическа сила преди да го върне – неизпълнен или с посочено име за министър-председател, все така няма точен отговор.

Темата стана особено актуална, след като в петък от БСП първо съобщиха, че ще задържат мандата до средата на август, за да бъде избран нов председател на КЕВР. По-късно в петък лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му излиза от преговорите за правителство и така сведе възможността за съставяне на кабинет с мандата на БСП близо до нулата. Веднага от ГЕРБ, ДПС, а и от самата ИТН поискаха БСП още в понеделник, когато изтичаха 7-те дни от връчването на мандата, да го върне на президента, а той да насрочи незабавно дата за избори.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова отговори, че няма да позволи да я заплашват, а ще действа въз основа на Конституцията и на това, което реши Националният съвет на соцпартията, който се събира днес. В понеделник от БСП казаха, че ще държат мандата до петък, когато ще предложат два варианта. Защо точно петък – също не стана ясно.

В събота от своя страна Румен Радев коментира, че очаква БСП да се съобрази с основния закон на страната и тълкувателното решение на КС.

Неяснотите остават за най-важния срок, който търпи доста импровизации – от връчването на мандата от президента на парламентарна група до връщането обратно. Конституционалистите говорят за „разумен срок“, но какво означава той?

Във вторник сутрин по БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, коментира ситуацията.

„Въпросът за разумния срок в публичното право е различен от срока в частното право. В частното право тогава, когато няма срок, се дължи веднага, в публичното право разбирането е, че това е с оглед конюнктурата или някакви други събития, които могат да повлияят на хода на политическия процес“, каза тя.“Поради тази причина през изминалата година разбирането, че седемте дни, които има групата да определи кандидат за министър-председател, вече са тълкувани по различен начин. Нормално е това да дава възможност тази година на парламентарната група отново да разтегли срока. Миналата година договорката за разтеглянето на срока не е била само с президента, всички политически субекти са искали да се извършат определени промени, респективно да има стабилност при разпускането на Народното събрание“, напомни Киселова.

Самата Нинова също се аргументира с възможното забавяне след изтичането на 7 дни с ситуацията от миналата година, когато БСП държа мандата 11 дни, въпреки че беше ясно, че шансове за съставяне на правителство с него няма.

„Сега не мога да кажа дали всички искат или не искат, дали са се обединили около това, че отиваме на избори в края на септември – началото на октомври, но вижте как изневиделица според тези, които не следят други съпътстващи дейности, в случая решението на Конституционния съд, могат да променят дневния ред“, добави Киселова.

На въпрос възможно ли е президентът да извика БСП още утре и да попита какво става с мандата тя отговори:

„Тъй като сме в тази част на процедурата, която се ръководи от държавния глава, е възможно той да ги покани и вече да прецени какво да прави по-нататък – дали да счита мандатът за неизпълнен или те ще представят кандидат. Не може основание за забавяне на мандата да бъде нещо друго освен съставяне на правителство или опит за съставяне на правителство“ – добави още доц. Наталия Киселова по повод дали може да се държи мандат, за да бъде избран председател на КЕВР.

Тя очерта и няколко варианта за разрешаване на казуса „КЕВР“. Според Киселова това, което се твърди, че е най-лесно да се върне старият председател Иван Иванов и това да стане автоматично, няма основание за това. Това може да стане с последвало решение на НС. Органът издал акта трябва да уреди косвените последици. НС трябва да гласува, че възстановява г-н Иван Иванов или да открие друга процедура за друг човек, който да изпълнява длъжността председател – например един от членовете на КЕВР, каза тя.

Най-чистата ситуация с решение на НС е да се приемат правила, да се съкратят сроковете и да се проведе процедура за нов избор на председате на КЕВР, смята Киселова.

„Конституционната процедура се затваря в някакъв разумен срок и той е очертан от решение номер 20 от 1992 г., когато при подобна ситуация Конституционният съд е постановил това тълкувателно решение. Коалиционно правителство от някое от малките парламентарни групи трудно се създава и затова Конституцията не е предвидила конкретни срокове“, заяви по БНТ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Той поясни, че президентът трябва да изпълни изискването на Конституцията да разпусне парламента, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да назначи служебно правителство.

„Изобщо не е необходимо да бъде удължаван мандатът на този парламент, за да приеме каквото и да е важно нещо, те имаха достатъчно много време да приемат важните неща, но не го сториха“коментира още бившият конституционен съдия.

Проф. Киров заяви, че отдавна се е знаело, че КЕВР ще остане без ръководство.

„Не може да се продължава мандатът на едно Народно събрание, в зависимост от това, че то трябва да избере ръководител на КЕВР. КЕВР ще има ръководител, това е бившият председател Иван Иванов, така пише в закона за енергетиката“твърди той.

„Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСП. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата.“

„Начинът, по който подхожда БСП, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата“, твърди той.

Киров обяви и че от президентството били готови със състав на служебен кабинет като  той „със сигурност ще бъде по-различен от предишните. Кирил Петков и Асен Василев няма да бъдат в него.“

„Това е най-краткият мандат на парламентарно излъчено правителство в последните 31 години, и единственото, което си е отишло от власт с вот на недоверие“, добави още проф. Киров.

Той изрази мнение, че ако бъде върнат мандата в петък, президентът ще разпусне парламента в понеделник или вторник и ще насрочи избори на 2 октомври.

Източник: clubz.bg

Споделете ни във:

1 thought on “Колко време може да стои мандатът в съответната политическа сила?

  1. Хирург, не толкова известен с подвизите си, но добре осведомен каза:

    Семейство Баташки крои нови планове – татко Илия Баташи се стяга да направи синчето си Атанас Баташки доцент при себе си в болницата на МВР преди или в последния ден в който мандата ще е в БСП -бързало се. Баташки младши не отговарял на всички изисквания и нямало как да стане доцент в нашия университет по медицина в Пловдив. И за болницата в МВР имало проблеми-най-големия бил, че синчето е известен в нашия град социалист-член на партията столетница и даше общински съветник, а в МВР не бива да работят партиици-имало вариант да напусне партията като татко си, само и само да стане доцент, но не му се искало, Баташки младши много искал и да е доцент и да е депутат-затова всичко се пази в тайна и татко щел да осигури дипломата за доцент, като уж спечели конкурса и да стане доцент, но без да подписва разните там декларации за конфликт на интереси, можело даже и кракът му да не стъпва в болницата на МВР – татко можел да го уреди, поне засега само и само да вземе дипломата и да му викат доцент, даже и да си остане асистент в университета в Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.