БХРА: Вдигане на ДДС за вино и бира ще фалира ресторантите

Избори 2021 Новини Под ножа

“ От национално представената Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) с 36 регионални структури сме категорични против анонсираното увеличение на ДДС за виното и бирата, продавани в заведения, ресторанти и кафенета от 9% на 20%.“, заявиха в позиция от организацията.От БХРА застанаха срещу намерението на правителството да върне данъка на процентите от преди пандемията.

От организацията подчертават, че този бизнес е специфичен и различен от всички останали бизнеси, защото в него се акумулира изключително много ръчен труд за производство и реализиране на единица продукция. Но тъй като няма ДДС върху труда, фирмите не мога да ползват данъчен кредит за това. Тоест преди начисляване на труда настина заведенията реализират голяма брутна печалба заради надценките, с които е свързана дейността им.

“ Високата надценка води до високо ДДС, защото стойността на придобиване на стоката, която се преработва е с с много по-ниска цена и съответно много по-ниско ДДС. Когато се сложи надценка от три пъти рязко се увеличава стойността на ДДС, което трябва да се плаща от ресторантьорите, а се ползва нисък данъчен кредит. Заради спецификата на ресторантьорския бизнес е необходима висока численост на средносписъчния състав“, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. „И това е съчетано с дефицита на работна ръка и оттам на по-високото заплащане, за да се намерят необходимите специалисти. Така в крайна сметка се оказва, че брутните ни печалби, преди да се начислят разходите на фирмите, са големи. Но след като се акумулират разходите за труд и всички останали средства, необходими за да съществува този бизнес, се оказва, че нетната печалба изчезва. И при високо ДДС хората са обречени на фалит“, добавя Димитров.

Именно водени от това редица европейски страни диференцират ставката специално за този сектор, както показват данните и на ХОТРЕК – Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета, в която БХРА е единствен пълноправен член за България. Тези данни неколкократно са представяни на различните управляващи и внимателно прочетени станаха основа за прилагане на антикризисната мярка, посочват от БХРА.

“ Категорично възразяваме срещу спекулациите, че намаляване на ДДС за продаваната в ресторантите бира и вино е направено с цел да намали цените на стоките и услугите, произведени от сектор Туризъм. То е направено да не се вдигат допълнително цените и спестените от данъка средства да останат за подпомагане на бизнеса, който през последните години бе засегнат много от пандемията, от поредицата от кризи, от ресурсен дефицит и хиляди други неща. Порочно е да се твърди и че не сме увеличили значително събираемостта. Това е целенасочено атакуване на този бизнес. Предвид факта, че през последните две години почти година и половина нямаме дейност. Как тогава да се докаже събираемост при неработещи заведени“, заяви още Димитров.

“ Още повече, че в сферата на услугите се работи за удоволствие на хората. И когато те са икономически притиснати – от пандемия, от повишаващи се цени, от инфлация, първото нещо, от което се отказват са удоволствията, тоест нашите услуги. Увеличението на ДДС ще направи продукта ни непродаваем и последиците за бизнеса непредвидими. Тази промяна за пореден път показва, че туризмът не е приоритет и на това правителство“, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

“ За това, че сме фронтова държава, в близост до Украйна, държавата не предостави на хотелиерите никакви компенсации и най-малкото не поиска такива от ЕС. Ето, увеличи се обхвата на ваучерите за храна, за което първо настояха хотелиерите, но не се разшири и за почивки, както например е за културни мероприятия, допълни Щерев.

БХРА се обявява категорично срещу възстановяване на високите ставки на ДДС за виното и бирата. От организацията са готови да защитят интересите си със всички предвидени от закона средства.

Споделете ни във:

1 thought on “БХРА: Вдигане на ДДС за вино и бира ще фалира ресторантите

  1. Вие май станахте много нагли! Заведенията се пръскат, цените са в космоса, ДДС-то на бира и вино да е по-ниско от ДДС-то на лекарства и хляб!? Според мен ДДС-то на всички видове алкохол трябва да е двойно повече от това на лекарствата и книгите. А за основните продукти да е не повече от 8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.