Aтанас Атанасов: Програмата e „амбициозна, но реалистична“

Избори 2021 Новини
Парламент
Под Тепето

Бойко Рашков няма да бъде част от състава на новия кабинет, ще бъде номиниран за председател на антикорупционната комисия

„Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и независимите депутати, напуснали „Има такъв народ“, постигнаха съгласие по законодателната и управленската програма на правителство с премиер Асен Василев след близо пет дни разговори . На късна среща между партньорите вчера бяха изчистени и последните детайли по двата текста, предложени от „Продължаваме промяната“, след като по-рано представителите им се запознаха с черновите.

„Демократична България“ и БСП определиха управленската програма като „много добра“, но все пак двете формации настояваха за допълнения по нея.

Корнелия Нинова, която пожела повече социални мерки, заяви, че е удовлетворена от финалния вариант на програмата.

От публикуваните текстове е видно, че след последната консултация с „Продължаваме промяната“ в програмата са добавени текстове, касаещи удължаване на помощите за бизнеса заради цените на електроенергията, безплатните лекарства за деца до 14 години, както и полагане на дипломатически усилия за нормализиране диалога между България и Русия в съответствие с българския национален интерес и в рамките на общата европейска политика – въпроси, за които БСП обяви, че ще настоява.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов определи програмата като „амбициозна, но реалистична“. „Надяваме се, че в следващите 6 месеца хората да усетят всичко по джоба си“, коментира той, изразявайки задоволство, че в програмата са взети конкретни мерки за енергетиката и сигурността, без обаче да посочва какви. В окончателния текст е добавено и разработването на концепция за дистанционно гласуване на избори и референдуми – тема, по която обединението е особено активно през последните години.

Настоящият министър на финансите в оставка и кандидат премиер Асен Василев заяви след срещата на коалиционните партньори , че все още не е обсъждан персоналният състав на кабинета. Тойй потвърди, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков няма да бъде част от състава на новия кабинет. Рашков ще бъде номиниран за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Василев отново повтори, че кадровите въпроси ще бъдат обсъдени едва след намирането на 121 депутати, които да подкрепят програмата и правителството.

В петък (08.07) в 17.00 часа изтича конституционният срок за изпълнение на мандата, което значи, че „Продължаваме промяната“ разполага само с още един ден, за да се опита да осигури необходимите ѝ 6 гласа до достигане на парламентарно мнозинство. Тогава кандидатът за премиер Асен Василев трябва да се яви при президента Румен Радев и да върне мандата изпълнен или не.

Трите формации и независимите депутати разполагат с общо 115 гласа. В сряда (06.07) Асен Василев повтори тезата си, че ако не бъде осигурена необходимото мнозинство, съставът на кабинета няма да бъде подлаган на гласуване в Народното събрание. В същия ден независимият депутат Георги Георгиев изрази позиция, че не очаква да се състави правителство в рамките на сегашния парламент, макар че разговорите за намиране на подкрепа продължават и към този момент.

Какво съдържа програмата

Програмата на „Продължаваме промяната“ е разделена в две части – управленска и законодателна, като по втората са заложени и конкретни срокове за осъществяване на набелязаните промени. По същество идеите, залегнали в управленската програма, не се различават значително от някои цели, записани в коалиционното споразумение на бившата четворна коалиция, които останаха нереализирани поради ред обстоятелства.

Така например сред най-краткосрочните цели потенциалните управляващи са си поставили да променят подчинението на някои ведомства с оглед новата структура на Министерския съвет. Към него се предлага да преминат агенцията за безопасност на храните и новосъздадена държавна агенция по управление, контрол и защита на горите, пожарната също ще излезе от МВР. Предвижда се и оптимизация в министерствата и съкращения на администрацията от поне 5%.

Проектопрограмата в социалната сфера включва увеличение на вдовишките добавки и на тези за пенсионирани учители, безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения, както и приемане на формула за автоматично определяне на размера на минималната работна заплата за страната и максималния осигурителен доход.

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на алтернативно ядрено гориво, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори за доставка.

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на валутата, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Програмата е с шестмесечен хоризонт (от юли 2022 г. до януари 2023 г.), а за всяка една законодателна инициатива е посочен срок.

Законодателният график на кабинета „Василев“ пък предвижда сегашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков до края на месеца да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Графикът предвижда това да стане през септември. Това означава, че управляващите ще се опитат първо да сменят председателя на антикорупционната комисия, а едва след това ще работят по цялостната реформа на КПКОНПИ чрез разделянето ѝ на две комисии – по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси.

До края на септември се предвижда обособяването на Европейската прокуратура в отделна организационна структура, както и създаването на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от негова страна.

Също до края на септември се предвижда да се намали мандата на членовете на антимонополната комисия и да бъде сменен съставът ѝ, както и да бъде избран нов управител на Българската народна банка. Най-спешен обаче ще бъде изборът на нов председател на Народното събрание, ако все пак кабинетът „Василев“ бъде одобрен. Управляващите планират отново да предложат сваленият от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ бивш председател Никола Минчев.

Законодателните инициативи, свързани със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които многократно бяха изтъквани като приоритет на настоящето правителство в оставка, както и на бъдещия кабинет „Василев“, също са част от законодателната програма. Според сроковете в документа, с който „Дневник“ разполага, те трябва да бъдат приети между септември и ноември тази година.

Новост във финалния вариант на законодателната рамка е създаването на работещ представителен орган – Национален съвет на българските общности зад граница, както и изработването на законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, касаещ приемането на Методика за определяне на броя на мандатите в изборен район „Чужбина“. Крайният срок и за двете е през декември.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.