Търсят се посланици на каузата #БезОтпадъци

Градът Зелен град Новини

Добрият пример обединява активисти за по-добър и здравословен град

В рамките на кампанията „Лесно на чисто“, сдружение “BG Бъди активен” ще събира и споделя добрия пример на активисти за по-чиста и по-здравословна околна среда. Кампанията се организира ежегодно в градове от цялата страна, като част от дейностите на програмата _Място България и цели да промени проблемното поведение у гражданите – да стимулира повече хора да почистват, а не да замърсяват чрез позитивни стимули (креативни предупредителни табели, инсталации с висок обществен интерес, групови и тематични почиствания и други).

Проучване* на сдружение “BG Бъди активен” относно нагласите на граждани от 6 български града към опазването на чистота показа, че мнозинството от хората са запознати с проблемите на опазване на околната среда, но малко от тях правят нещо по въпроса. Изследването регистрира интересен парадокс – една четвърт от гражданите смятат, че личните усилия имат значение за опазването на града, което застана редом срещу друга една четвърт, които са крайни песимисти и смятат, че те нямат роля за състоянието на околната среда. Именно опована на този феномен, се ражда и идеята, през тази година, „Лесно на чисто“ да търси да сподели силата на добрия пример, който носи всеки един посланик на чистотата.

Всеки гражданин може да заеме ролята на посланик на добрия пример, като говори за превенция на замърсяването и рециклиране и активно се ангажира с почистване. “Личният пример е най-ефективният начин да въздействаме на средата и да променяме поведението на хората, свикнали да замърсяват”, казва Ласка Ненова, основател на сдружението – „Ние от “BG Бъди активен” вярваме, че и най-малкият жест има голям ефект. Ако всеки от нас вдигне по едно боклуче на ден, градът ни ще е много по-чист. Затова търсим всички активисти, които да споделят своя добър пример, да влезнат в ролята на нашите посланици на град #БезОтпадъци и по този начин да мотивират повече хора да се замислят и да се включат“.

Един от големите казуси, с които се е захванало сдружението е борбата с нерегламентираните сметища в околията на населените места. С общи усилия на доброволци и институции, през изминалите две години активистите успяват да вдигнат стотици тонове боклуци, трупани с години. Само от началото на тази година, отново заедно с местни администрации и с участието на граждани, са вдигнати 5 такива сметища от околията на Пловдив, като по този начин на природата е спестено над 60 тона количество отпадъци. „Градът е това, което хората сами създават, и наша цел и задача е да им помогнем в осъзнаването на личната роля, която всеки един от нас носи. Това, разбира се, не става за ден или два, това е дълъг и бавен процес и именно такива кампании имат силата да бъдат припознати и да намерят съмишленици”, допълва Ласка Ненова.

Кампанията “Лесно на чисто”, стартира през месец май и ще продължи до края на годината. Всички споделени добри примери ще бъдат качени на сайта на _Място България и във фейсбук страницата на програмата.

*Данните са от официално проучване на “BG Бъди активен”, осъществено съвместно с ИФПИ Пловдив през 2020-та година в шест български града.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.