Шедьовърът на Милчо Манчевски “Преди дъжда” във втория ден на София Филм Фест в Пловдив

Градът Живот Култура Новини

Прожекциите във втория ден на филмовия фестивал в града под тепетата започват в 18:30 часа с “Преди дъжда”. Филмът е носител на „Златен лъв“ от Венеция ’94 и е номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през следващата година. Преди началото на филма ви очаква специално видео обръщение към българската публика на режисьора Милчо Манчевски.

В древен планински манастир в Македония млад монах на име Кирил намира уплашено момиче, което се крие в килията му. Разбираме, че тя е жертва на етническа омраза и след като враговете й я откриват, покоят на неговото усамотение е разбит завинаги… В един лондонски ресторант Ан и съпругът й, с когото е разделена, се срещат, за да обсъдят проблемите си. Разговорът им е прекъснат от шумен спор между сервитьор и клиент. Клиентът си тръгва, после се връща, стреля из ресторанта и наред с другите убива и съпруга… Известният фотограф Александър, прочул се и обръгнал, снимайки войната и нейните жертви, се връща в родното македонско село в търсене на покой. Ан и Александър са любовници – ето защо бракът й е застрашен, – а бегълката, която се крие в манастира, е дъщеря на предишната му любовница… Фотографът намира у дома християни и мюсюлмани в непримирима вражда. Най-накрая той попада под смъртоносния кръстосан огън, който е дотогава е успявал да избегне.

Късната прожекция започва в 20:45 часа с копродукцията на Грузия и Франция “Начало”. В замряло провинциално градче общност на „Свидетелите на Йехова“ е нападната от екстремистка група. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, съпруга на лидера на общността, започва бавно да се разпада. Вътрешното недоволство на Яна нараства, докато тя се опитва да осмисли желанията си.

Билети на касата на касата на LUCKY Дом на киното (Понеделник – Петък: 16 – 21 часа, Събота – Неделя: 10:30 – 21 часа и онлайн на boxoffice.bg.

Цена на билетите: 8лв; студенти, ученици и пенсионер – 6лв. Карта за 5 прожекции: 35лв.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.