Градът

Археолози превзеха Небет тепе

Костадин Кисьов: Тепето няма завършен археологически вид

Паулина Гегова

Небет тепе бе превзет от огромен екип археолози. "Актът за раждане на Пловдив", както мнозина архитекти наричат това сакрално място, досега оставаше в периферията на общинските интереси. Историческото отхвърляне на абсурдния проект на арх. Фърков за издигане на кули на върха на Трихълмието обаче отвори нов шанс тази изключителна културно-историческа ценност да бъде приобщена и експонирана както трябва, с нужното уважение и респект. Днес се даде едно добро начало, с което се откриват и хоризонти за по-добро бъдеще на свещеното място. 

Небет тепе е тема, която буди най-силен публичен дебат. Днес започваме разкриване на места, под които има останали структури. Пролетта ще се проведе дебат как обектът да бъде социализиран по начин, който ще вдъхва уважението ни към него и който с гордост можем да представим пред света, каза на старта на археологическите разкопки днес кметът Иван Тотев. На място вече работят специалисти от Археологическия музей, БАН, Пловдивския университет и доброволци.

Директорът на Археологическия музей, доц. Костадин Кисьов е събрал екип от професионалисти – архитект София Христева, гл. асистент Драганов и асистент Камен Станев. Всички те разделят тепето на три зони. Първата е около Водохранилището, която се обработва и в момента. Ще се провери дали то води до зазидана кула. Около самите разкопки в близост, има каменен зид, който е прекъснат. Работниците ще проверят дали той продължава и ако да, ще го свържат. Третата зона е източната страна, точно до заведението „Рахат”, където има една идеално запазена стена. Все още не е ясно какви тайни пази тепето, но се надяваме да разберем след няколко месеца. 

Освен тези зони има и запазени стари пътеки, които ще се върнат в първоначална форма. Кисьов обясни, че към този момент тепето няма завършен археологически вид. И че това е целта пред екипа специалисти на място. Работата е обемна и може да се разшири, но археолозите са готови за сериозна дейност. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. архитектите не могат да правят разкопки, те проектират реставрации, ако имат лиценз, сега се правят разкопки другарю архитект, така че като пишеш коментари мисли. кисьов не може да нарежда кой каква реставрация да прави- явно с нищо не си в час

  2. София Христева е археолог
    На обекта трябва и архитект, който да проектира реставрацията, а не пеперуда като Фъков, който по нареждане на Кисьов да прави възстановки

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина