ГрадътЖивотКварталиНовини

Представители на етносите от Пловдив запалиха светлините на коледното дърво в Стария град

Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия, водена от посланика в България

От снощи на Лапидариума в Стария град блестят светлините на живото коледно дърво. С ритуалното им запалване се дава началото на традиционните празници „Светлина и надежда в Стария град“, символизиращи вярата, добротата, надеждата и толерантността.

За десета поредна година, Общински институт „Старинен Пловдив“ събра своите приятели, партньори, жители и гости на града, сред които бяха заместник-кметът Пламен Панов, ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. Тони Шекерджиева – Новак, представители на етническите общности в Пловдив: Алекс Леви от еврейската, Ахмед Пехливан от турската, д-р Ахавни Кеворкян от арменската и Кочо Иванов от ромската общност.

 Към празника се присъедини и голяма група туристи от Индонезия, водени лично от Н.Пр Посланика на държавата в България. Музикалните домакини на вечерта – талантливите ученици от Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, донесоха много радост с изпълненията си, които започнаха след като приключи обратното броене и светлините на коледното дърво осветиха историческото място.

Преди 10 години с тогавашния директор на ОИ „Старинен Пловдив“ г-жа Амелия Гешева, засадихме това коледно дърво, което тогава беше не по-високо от 60 см. И ето, сега то расте, продъжава да е живо, а традицията да палим светлините заедно е все така жива вече 10 години! Надявам се, че ще продължи. Щастлива съм, че сме заедно!“, каза на откриването на празника директорът на института доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

„За първи път съм част от тази традиция, която дава начало на празниците „Светлина и надежда в Стария град“. Вярвам, че думата „надежда“ в слогана на празника има много голям смисъл – точно тук в Стария град. Историята на нашия град е започнала някъде около Небет тепе. Тук на хълма и в подножието му са се намирали домовете на различните етноси – арменци, турци, роми и други. След толкова много години, ние продължаваме да сме на това място, и да сме заедно. Пожеланието ми за идващата 2023 година е да сме здрави, да сме все така заедно, да се подкрепяме, да се уважаваме както досега, а Пловдив да продължава да бъде пример за град на толерантността и устойчивото развитие“, каза заместник – кметът Пламен Панов.

Не знам дали разбирате колко се вълнувам! Вече 10 години идвам тук, за да направим една магия. Магията е вътре в нас, но е хубаво да я раздаваме! Нека да се радваме и да се усмихваме и в Пловдив да живеят щастливи и усмихнати хора. Благодаря на пазителите на Стария град – ОИ Старинен Пловдив. Благодаря, че пазите искрицата!“, сподели своето  вълнение и д-р Ахавни Кеворкян.

Празниците продължават и през следващите дни.

Пълната програма може да видите тук.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина