По стъпките на пловдивските художници в Стария град

Градът Живот Култура Новини

Къща Клианти посреща авторските лампи на Петър Аврамов и живописта на Калина Илиева

Вторият ден от Празници на Стария град 2021 премина емоционално

Поредицата от интригуващи събития под мотото “Код Памет” продължава

След емоционалното начало на традиционния форум Празници на Стария град от екипа на Общински институт „Старинен Пловдив” канят на три изложби.

От 14.09. в Къщата на Верен Стамболян към публиката пътя си пое патриотично заредената експозиция „Род” на потомката на Бенковски, младата и талантлива Радина Росенова. Тя разказва чрез платната си за вселенския код на България – шевицата.

Приета с очакване и вълнение от публиката бе и срещата с пазителя на паметта – журналиста Георги Тошев. На Римския стадион той представи книгата на Татяна Лолова „Дневници & Делници” и новия документален филм за актрисата „Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”.

 

В ранния следобед на първия учебен ден поканата към малчуганите е за образователен тур, изпълнен с много изненади и загадки. Съвместното събитие с Национален институт за недвижимо културно наследство ще провокира младото лице на Пловдив да се забавлява и да научи много за културно-историческото наследство на Пловдив.

От 18:00 ч. на 15.09. в Къща Клианти посреща авторските лампи на Петър Аврамов и живописта на Калина Илиева. Тяхната изложба „Светлина и петна” е предизвикателство за сетивата, което ще потопи зрителя в паралелния свят на авторите – млади и талантливи, експериментиращи и съзерцателни.

„В Европейския ден на мобилността се включете в опознавателния тур по стъпките на пловдивските художници в Стария град!”- призовават от института. Началото е в 16:00 ч. на бариерата на ул. „Съборна”, а от 18:00 ч., авторските шапки на Юлия Райческа, експонирани в Къща Хиндлиян, ще Ви отведат сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща човека Нейно Величество Шапката.

От 16.09. до края на септември в Къщата на Верен Стамболян (2-ри етаж) ще можете да се насладите и да откупите с благотворителна кауза произведенията, създадени по време на пленера «Рисувам с духа на Маестро ДиКиро!». Средствата ще бъдат използвани за закупуване на материали за различните специалности на НХГ «Цанко Лавренов».

Поканата за 17.09. е да посетите Данчовата къща, за да преживеете съдържателния революционен, обществен и творчески живот на Зографът на свободата и съратник на Левски -Георги Данчов – Зографина. По повод 175 години от рождението на забележителната личност, екипът на ОИ «Старинен Пловдив» е подготвил документална фотоизложба и телевизионна презентация (достъпни до 30.09.2021 г.).

Последните дни на седмицата също предлагат куп интригуващи събития, които допълват дефиле «Уикенд в Пловдив». Поканата на 18.09. е за среща с невероятното изкуство, живота и личността на «магьосникът в текстила» проф. Марин Върбанов – Къща Недкович. Посетителите ще имат шанса както да се насладят на творбите му, така и да гледат документалния филм на Георги Тошев от поредицата «Децата на България», който проследява историята на известния световния художник Марин Върбанов и неговите наследници.

Образователно-занимателни часове ще има и за малките. На 18.09. от 13 до 16 ч. в двора на Къщата на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев. А в 18:30 ч. дворът на Малката базилика става сцена за II-то издание на ученически рок концерт.

Пълната програма на Празниците на Стария град 2021 вижте на www.oldplovdiv.bg и в социалните мрежи на Plovdiv Old town /official/. Всички събития се реализират съгласно актуалните в страната противоепидемични мерки.
Празници на Стария град се осъществяват благодарение на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.
Снимка на корицата: u4avplovdiv
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.