ГрадътКултураНовини

Пламен Панов участва в работна среща на тема „Европейските столици на културата – уроци по управление на многообразието и социалната интеграция“

Срещата се реализира по проект на община Симитли по програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия

Заестник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив и председател на УС на Фондация „Пловдив 2019“ Пламен Панов, Валери Кьорленски- зам.-председател на УС и Кирил Велчев – изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“ участваха днес в работна среща на тема „Европейските столици на културата – уроци по управление на многообразието и социалната интеграция“, която се проведе в Голямата конферентна зала на ДК „Борис Христов“.

Работната среща е част от проекта „Иновативно управление на разнообразието и стратегии за приобщаване в европейските градове“, финансиран от програма „Европа за гражданите“ на Европейската комисия, направление 2 – мярка 2.2 „Мрежи от градове“. Проектът се координира от община Симитли в сътрудничество с 14 партньорски организации от 13 други държави – общо 11 от членки на ЕС и 3 от съседни на ЕС държави.

Това е иновативен проект, който изхожда от социалната, икономическата и политическата реалност на Европейския съюз и се стреми да създаде общоевропейска мрежа от градове, работеща заедно за подобряване на управлението на многообразието и защитата на правата на малцинствата в европейските градове; за справяне с предизвикателствата на всички градски общности. Включвайки широк кръг граждани от различни социални и професионални среди, както и недостатъчно представени малцинствени и мигрантски общности, тази общоевропейска мрежа ще насърчава диалога между публични органи, комитети за побратимяване между градовете и организации на гражданското общество. Мрежата ще работи за развитие на устойчиви публично-частни партньорства с цел превенция на дискриминацията и насърчаване на културното многообразие в Европа.

Партньорството търси уроците от опита на европейските столици на културата и Европейската година на културното наследство и междукултурния диалог, като разглежда тяхната роля на приобщаващи механизми и насърчители на демокрацията и правата на човека в Европа.

В срещата участваха представители от различни ресори на администрацията на община Симитли, представители на МИГ Струма – Симитли, Кресна и Струмяни.

Срещата започна с презентация на проекта, която направи координаторът д-р Борислава Мария Даскалова.

Заместник-кметът Пламен Панов разказа на гостите за дългия път и предизвикателствата в процеса на реализация на проекта „Европейска столица на културата -Пловдив 2019“ – от кандидатстването, подготовката, годината 2019-та,  до днес. Гостите научиха от пловдивските домакини детайли за двете книги, механизмите за финансиране чрез обявяване на отворени покани, разнообразното културно съдържание, спецификата на публиките и много други.

Визитата на участниците в проекта „Иновативно управление на разнообразието и стратегии за приобщаване в европейските градове“, финансиран от програма „Европа за гражданите“ е тридневна и продължава до 7 октомври.

В програмата им е включено посещение на Римския стадион (включително в Източната стена на крепостта в магазин H&M); Джумая джамия; Архитектурен комплекс „Старинен Пловдив“: Катедрален храм „Св Богородица“ (гробът на Йоаким Груев и Хр. Г Данов), Античен театър на Филипопол, Дервишки манастир, Небет Тепе, Арменско училище и храм „Сурп Кеворк“.

Участниците ще имат срещи в Драматичен театър, Пловдив с Кръстю Кръстев, директор на театъра, с експерти от Фондация „Пловдив`2019“. Ще посетят също Капана, трибуните на Римския стадион в „Екселсиор“ , „Пеещите фонтани“, Голямата Епископска Базилика на Филипопол и Католическия храм „Св. Лудвиг“.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина