ГрадътКултураНовини

Пламен Панов посрещна новия директор на Китайския културен център

„Като много ползотворна, застъпила разнообразни теми, идентифицирала много общи допирни точки и с перспектива за реализиране на конкретни, общи инициативи още до края на тази календарна година“. Така оцениха срещата си Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и г-н Хонг Хай – директор на Китайския културен център в София. Тя се проведе днес в Дома на културата „Борис Христов“, а поводът за визитата е откриването тази вечер на Фестивал на китайското документално кино и съпътстваща фотоизложба, представяща градовете в Китай.

Директорът бе придружаван от Ирина Белева, генерален консул на РБ в Шанхай 2011-2015, старши съветник в Българо-китайска асоциация за бизнес развитие БКАБР и и Джина Баларева, Асистент събития ККЦ, София. В началото на срещата г-н Хонг Хай, заемащ длъжността си от март 2022 г., представи дейността на Китайския културен център в София. Културните събития през годината са с акцент върху три направления: Китайската Нова година, Есенния празник и Дните на китайската култура и туризъм.

Вторият стълб на сътрудничество в България е офисът на община Нинбо в София, чийто основен представител е отново г-н – Хонг Хай. В предишната си месторабота, той е бил заместник – директор на дирекция „Туризъм“ на Община Нинбо. Има и тригодишен опит в град Гуейджоу по програма за облекчаване на бедните райони чрез стимулиране на туризма.

Заместник-кметът Пламен Панов направи обзор за съвместните инициативи, които са реализирани до момента с ККЦ в София, както и за тези, които бяха договорени с предшественика на този пост, но не се реализираха поради ковид пандемията.

В разговора между двамата бяха засегнати теми като титлата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019, допирните точки с Нинбо – градът, обявен за културна столица на Източна Азия. Гостът сподели, че първия град, който е посетил след встъпването си в длъжност е именно Пловдив, а днес е четвъртото му посещение. Той оцени този факт като показателен за отличния имидж, който Пловдив има като туристическа дестинация. Той разказа и че датата 19 май е Ден на китайския туризъм и тогава се случват много на брой и огромни по мащаб прояви в Нинбо, което е още една отлична възможност за сътрудничество с Пловдив.

Стана дума и за прекрасния Симфоничен оркестър на град Нинбо, чийто диригент е възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Заместник-кметът изказа своето възхищение от китайските студенти, които в момента се обучават в Академията и които бяха участници в програмата на община Пловдив за откриването на Есенния салон на изкуствата – 2022 на Римския стадион.

Пламен Панов запозна госта с историята на Пловдив, богатото културно-историческо наследство и интензивния, разнообразен културен календар, като обърна специално внимание на трите най-големи фестивала в България, които се случват в Пловдив. Това стана повод за идеята да се направи размяна на писмена информация за културните календари за 2023 на двата града, за да се изберат възможни и подходящи събития за участие от българска и от китайска страна и споделяне на ноу-хау.

„Пловдив е побратимен с три града в Китай. Уверявам ви, че ние много държим на тези наши дългогодишни отношения и ги оценяваме високо“, каза заместник-кметът Панов.

В края на срещата домакин и гост си размениха протоколни подаръци и си направих снимки за спомен, като г-н Хонг Хай лично показа на заместник–кмета експонираната във фоайето на ет. 2 фотоизложба, и разказа детайли за всяка една от фотографиите.

Фестивалът на китайското документално кино е днес в Дома на културата „Борис Христов“, Голяма конферентна зала, ет.2, в 18.00 часа. Входът е свободен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина