Областна управа: Писмото с допълнителните мерки е изпратено днес до общините

Власт Градът Новини Политика

Забавянето е поради факта, че извънредно заседание на щаба бе вчера следобед, протоколирането на решенията стана буквално в края на работния ден

От Областния медицински щаб в Пловдив изпратиха информация, относно разминаването в някои параметри на оповестените мерки, според която има забавяне от тяхна страна.

Припомняме, че през последните 24 часа от Общинският щаб се говори за 50% заетост на местата при събития, а Областният за 30 на 100, което предизвика редица въпроси.

Дупката в комуникацията между Община Пловдив и Областна администрация отново всява смут

От Общината съобщиха за Под тепето, че нямат официално писмо от областна администрация.

Ето и отговорът на областния управител и щаба:

“Уведомителни писма и копие от решението на Областния кризисен щаб с изходящ № РД-35-93#5, изпратихме днес до всички общински администрации, включително и до Община Пловдив. В случая забавянето е от наша страна, но то е единствено, поради факта, че самото извънредно заседание на Щаба бе вчера следобед , протоколирането на решенията и самата процедура стана буквално в края на работния ден. Взетите решения не противоречат по никакъв начин на заповедта на здравния министър. Припомням, че в точка 12 от нея се казва:

“Всички областни щабове, кметства и областни администрации, в рамките на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като да ВЪВЕЖДАТ И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕЧНИ МЕРКИ, В СЛУЧАИ НА НЕОБХОДИМОСТ, ПРИ ОТЧИТАНЕ НА КОНКРЕТНАТА СПЕЦИФИКА И ДАННИ ЗА ОБЛАСТИТЕ, КОИТО РЪКОВОДЯТ И НАБЛЮДАВАТ.“

От щаба припомнят, че вчера на видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки. Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия според конкретната ситуация.

Цялата информация е публикувани и на сайта на областна администрация.

Не е необходимо да се създава напрежение сред гражданите, решенията на Областния щаб са продиктувани от усложнената епидемична обстановка и имат за цел единствено ограничаване разпространението на епидемията от коронавирус“ – с този коментар завършва отговорът на областна администрация.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.