Лайънс клубовете в Пловдив с редица инициативи за 100- годишнината на движението

Градът

Обновяват Лятната читалня в двора на Детския отдел на библиотеката и събират средства за още две каузи

Акцията за очен скрининг в детските градини на Пловдив показва, че 30 на 100 от децата имат проблеми със зрението

Йоана Иванова, стажант

На предстоящо благотворително парти на Лайънс клуб Филипополис в ресторант Рибарника на 30 март ще се съберат средства за преобразуване на двора на Детския отдел към Народна библиотека „Иван Вазов”. Събитието е под надслов „Много шум за нЕщо”. Целта е да се преобрази лятната детска читалня, да се направи ремонт на плочника, тревната част и да се изгради поливна система. Ще бъдат закупени градински мебели. Това съобщи Марин Калнев, вицепрезидент на клуб. На среща с медиите днес  от  Лайънс клуб – Пловдив бе изнесена информация за осъществените проекти на клуба за 2016 г. и за предстоящите за 2017 г.  На срещата присъстваха Лъчезар Брънчев, президент на мъжкия Лайънс клуб, Силвана Джамбазова, президент на клуб „Евридика“ и Марин Калнев.  Брънчев  припомни накратко историята на Лайънс движението, което тази година празнува стотната си годишнина.

Друга инициативана пловдивските Лайънс клубове е закупуване на спрейове за децата от дом „Мария Луиза”, с които те сами да оформят стените на спортната си площадка. За дома ще се осигурят и семена, необходими за създаване на био градина от самите тях.

Силвана Джамбазова разказа за каузата на предстоящия пролетен бал за набиране на средства за инициатива, подета от Лайънс клуба в Русе. Тя се казва „Буквоплет“ и представлява състезание между деца от втори клас по правопис. Идеята е това да се превърне в национално събитие. Със събраните средства ще бъде финансирано самото провеждане на състезанието, както и наградите за децата. Балът ще бъде на 21 април във Виенския салон.

Марин Калнев запозна присъстващите с дейността на трите клуба за изминалата година, като изтъкна, че най-мащабна е била инициативата „Весели очички” – очен скрийнинг за деца на възраст между 4 и 6 години в детските градини на община Пловдив. От началото на тази година са обхванати деца от детските градини от районите Западен, Централен и Тракия, а в момента протичат прегледи в район Южен и се подготвя график за район Северен и Източен. На този етап се преглеждат деца на възраст от 5 до 6 години, които предстои да бъдат записани в първи клас. За съжаление се констатира, че 30% от децата имат отклонение в зрението, което показва спешна необходимост от изследванията. От месец септември ще се извършат нови прегледи в детските градини на Пловдив. До края на учебната година през месец юни ще бъдат прегледани 2500 деца.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.