Историческият музей на Пловдив се сдоби с орган

Градът

Инструментът е поредното дарение от мецената Камен Кенов

С издигащите се, от най-ниски до зашеметяващи височини, редове на регистрите, органът надминава границите на човешките възможности, ще можем да го чуем наесен

Регионален исторически музей  – Пловдив обогатява колекцията си от музикални инструменти, разбра Под тепето.  По време на представянето на книгата “Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878.“ на Стефан Кисов, репортерът ни се натъкна на тръбен орган в зала „Съединение“. Да, придобивката е нова, пристигна миналата седмица в четвъртък, разкри директорът на музея Стефан Шивачев.

„Органът го получихме като дарение. Както ни е дарено това чембало и роялът, който е в залата. И трите изключителни инструмента са дарени от един българин. Това е г-н Камен Кинов, който е живял дълги години в Швейцария. Той е пловдивчанин. Вече е пенсионер, живее в Пловдив,“ разказа още Шивачев. Инструментът е използван, свири, но не е настроен, призна историкът и обеща да се информира за историята на органа, за това къде е бил използван и кой се е наслаждавал на звуците му, преди пловдивчани и гостите на музея.

Меценатът Кенов уредил закупуването на органа и докарването му в България, монтажът също. Инструментът струва около 50-60 хиляди евро. Той е дарение от фирмата производител, но господин Кенов е платил определена сума, както и за идването на специалисти по настройка на инструмента.  

Очаква се в края на август или през септември да пристигнат двама инженери, финансирани от Швейцария, които са специалисти по настройване на органи.

Единственото условие на дарителя е на инструмента да свирят само професионалисти.  

Органът надминава границите на човешките възможности, с издигащите се от най-ниски до зашеметяващи височини редове на регистрите и като че ли заради невероятната си акустика, сградата, рожба на италианския архитект Пиетро Монатни, е най – подходящата локация за уникалния инструмент.  Акустичната среда на този инструмент е целият архитектурен интериор, в който се помещава. Исторически, често архитектурните решения на дадени сгради, са съобразявани именно с това, че в тях ще бъде изграден орган.

След настройките още тази есен той ще може да бъде чут за пръв път под тепетата в цялата му ангелогласна прелест. 

Във връзка с председателството на България на ЕС Регионалният исторически музей предвижда серия от безплатни концерти с любими и популярни класически произведения за широката публика.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.