Градът

2300 сватби в Пловдив за година

Меденки във формата на сърце получи всяка двойка, която се записа за сватба в Деня на влюбените

Все по-популярни са изнесените ритуали, може би защото сградата от соца не е никак приветлива, колкото и мили да са служителите й  

Таня Кънева

Две хиляди двойки са подписали граждански брак в Пловдив през изминалата 2016-а година, показва статистиката на ОП „Радостни обреди“. Със семействата, които първо са подписали в чужбина, а после администрират и тук брака си, техният брой става близо 2300. За сравнение в цялата Пловдивска област влюбените, вдигнали сватба през 2015 г. са били 2 917. На фона на общия брой сватби в България излиза, че близо 10 % от всички бракове са се случили под тепетата.

През последните години тенденцията все повече пловдивчани да се решат не само да живеят заедно, но и да сключат официален граждански брак се запазва. Според данните на националната статистика от 2010 г. до края на 2015 г. броят им расте, макар и с не съвсем равни темпове.

  

Другата трайна тенденция е на увеличаване на средната възраст при сключване на брак. В Пловдивска област най-много са младоженците на възраст 25 – 29 г. Според регистрите през последните години има увеличение и при броя на булките в много ранна възраст. За пет години булките под 18 г. са скочили от 15 (2010г.) на 61 (през 2015 г.). Увеличение има и при младоженците на възраст 60+.

На 14 февруари в Пловдив се врекоха във вечна вярност още 11 нови семейства. До 11 часа в приемната на ОП „Радостни обреди“ се явиха три двойки с мерак за брак през годината. Те бяха посрещнати от усмихнатите обредни работници с медени курабии във формата на сърца. „Това е нашият комплимент към тях за празника и смелостта! Ей, така, да им подсладим живота,“ обясни шефката на ОП-то.

Иначе дамите, които обвързват влюбените под тепетата, се надяват тази година да има средства за освежителен ремонт на сградата на Дома на младоженците, където обективът ни улови вездесъщата природа да прокарва пипала по тавана.

По думите на директора на общинското предприятие „Радостни обреди” Румяна Толова все повече двойки избират знакови места в Пловдив за своите сватбени церемонии. Сред най-предпочитаните от младоженците са Античният театър, Римският стадион, възрожденските къщи на Стария град, Виенският павилион и Пеещите фонтани в Цар Симеоновата градина. Управата на Радостни обреди залага на промотирането на изнесените ритуали по красивите исторически, археологически и природни дадености на Пловдив, към това ще насочат усилията си през 2017-а.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина