Поставят двуметрова светеща ваза на Гребната за Европейския съюз

Първоначалният проект на синята ваза със знамена на държави от Европейския съюз бе експониран известно време в Общината

Двуметрова ваза, наречена „Ваза Европа“, ще бъде поставена на Гребната база. Тя е изработена от пловдивчанина Никола Костадинов. Нейният първоначален вариант в по-малък размер известно време бе експониран в Заседателната зала на Община Пловдив.

Цялата конструкция с вазата е висока 220 см и е описана като „светеща инсталация“. Самата ваза е висока почти метър и с диаметър 35 см. Откриването ще бъде на 3 септември на Гребната база.

Според съобщението, вазата „олицетворява единството на Пловдив с общността на народите от Европа, с приемствеността на времето и поколенията. Има модерна визия, изградена е с иновативни технологии и материали.“

Самият автор Никола Костадинов споделя: „Още със създаването на Ваза Европа имах желанието тя да бъде експонирана на място, което е достъпно до пловдивчани и гостите на града. Бих искал тя да се превърне в символ на културното обединение между поколенията, между народите, да бъде разпознаваема и да се впише в богатото културно-историческо наследство на Пловдив“.

Exit mobile version