Пловдив първи в страната с автоматични дефибрилатори в обществени сгради

Градът Живот Новини ПУЛС

Пловдив има възможност да бъде първият град в България, който да постави дефибрилатори в обществени сгради. Според плана, представен от общината, в началото такива ще има в общинските здравни заведения, а на следващ етап и на други места, стана ясно по време на  кръгла маса на тема: „Програма за внедряване на обществени автоматични външни дефибрилатори в Пловдив“.

„Правим го с грижа за хората. Тези апарати ще дадат шанс на стотици пловдивчани да получат навременна помощ в критична ситуация. Над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души”, съобщи директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов при откриването на събитието.

В днешната дискусия участие взеха проф.д-р Иво Петров – член на експертния съвет по кардиология към Министерството на здравеопазването, проф. д-р Чавдар Стефанов – ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Св. Георги“, Таня Георгиева – директор на БЧК в Пловдив, представители на Фондация „Първите три минути“.

Според проучванията, незабавно оказаната първа помощ и ранната дефибрилация повишават шансовете за спасяване до над 65%. Повечето инциденти се случват в присъствието на свидетели, които биха могли да помогнат, ако имат необходимите средства за това. Използването на автоматичен външен дефибрилатор (АВД) може да върне сърцето към нормалния му ритъм и е част от официално издадения алгоритъм за оказване на първа помощ от Европейския съвет по ресусцитация.

От Фондация „Първите 3 минути” направиха нагледна демонстрация как функционират външните автоматични дефибрилатори и обещаха, че ще обучат желаещите да работят с устройството. Според тяхно проучване, сред над 3000 пловдивчани, повече от 90% са изразили готовност да получат знания и умения за работа с устройството.

Автоматичните външни дефибрилатори в някои страни се използват на публични места от десетки години. Те се разполагат не само в здравни заведения, но също и на летища, гари, обществени сгради, магазини, училища и др. Широко разпространена е практиката с АВД да се оборудват автомобили на полицията и пожарната. Внедряването на автоматични външни дефибрилатори в европейските градове се прави чрез местни и национални програми, като водеща роля в този процес имат общинските структури.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.