Миразчиев търси мюфтия и консул за Чифте баня

Героите на деня

Миразчиев в банята с шефа на Гьоте институт
Миразчиев в банята с шефа на Гьоте институт
Диалог с районния мюфтия и турския консул по казуса Чифте баня ще търси Емил Миразчиев. Той е човекът, превърнал сградата, която турският вицепремиер Бекир Боздаг си поиска заедно с другите отоманските архитектурни паметници, в център за съвременно изкуство. Миразчиев стопанисва историческата постройка от години с фондацията си Art Today и е откровено притеснен от говорилнята покрай хамама в последните няколко дни.

Чифте баня от години посреща почитателите на съвременното изкуство
Чифте баня от години посреща почитателите на съвременното изкуство
По време на мистериозното частно посещение на Боздаг у нас Миразчиев е бил помолен да отключи банята, за да я огледа турския държавник. Нямал идея накъде ще се развие разговора с вицепремиера и останал меко казано озадачен от посоката, в който тръгнал той. 

Чух от Боздаг, че той иска банята да се върне на собственика й. Въпросът е кой е той. Не съм наясно как законът определя собствеността на тази историческа постройка и какви са отношенията между България и Турция по тази линия. Обясних на Image title
господина, че мястото, на което се намира, се превърна в символ на съвременното изкуство. И е един от много важните пунктове в кандидатурата ни за културна столица. Той вметна, че в това състояние не може да е важен пункт за въпросната кандидатура. Никой не крие, че има проблем със състоянието на банята, но може да се мисли в посока европейско финансиране. Аз подчертах, че ако турската страна иска да помогне финансово за ремонта на банята- чудесно, бихме работили съвместно заедно. Но настоящото и предназначение трябва да бъде запазено. Притеснен съм от това, че както разбирам турската страна има други намерения за банята. Ако Турция има отношение към изкуството, каквото е демонстрирала, особено към съвременното, би трябвало да подкрепя това, което правим тук и ако помага, да го прави безкористно. Ако имат желание да отделят средства за ремонт-чудесно. Но да не закачат предназначението на сградата в момента. Неяснотата, която предизвика идването тук на Боздаг ме кара да бъда задължен да търся среща с мюфтия или консул, тъй като тази ситуация ме притеснява много, подчерта пред Под тепето Миразчиев. 

По-рано през деня днес културният министър Петър Стоянович бе категоричен, че вакъфските имоти, които са неизползваеми, остават владение на българската държава. Той, също като Миразчиев, каза, че би приел помощ от турска страна за поддържане на ислямските архитектурни паметници. Собствеността си община Пловдив ще защитава с всички законови средства, подчерта и зам-кметът по културата в Пловдив Стефан Стоянов.

Основният въпрос обаче е дали частната визита на дясната ръка на Ердоган- Боздаг не е свързана с промените в Закона за вероизповедания, който касае именно религиозните имоти. Те бяха поискани от БСП и ДПС в парламента. В този ред на мисли огъня срещу президента също създава поводи за размисъл. Приемането на промените ще направи така, че мюфтийството да си поиска 1500 имота у нас, сред които и ключови исторически и архитектурни обекти. Мюфтийството под тепетата отдавна напира да си върне банята. То води пет дела и размахва нотариален акт за сградата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.