БългарияГероите на деня

Красимира Тодорова: „Западен“ трябва да бъде спортното сърце на Пловдив

Кандидатът на „Съюз за Пловдив“ за кмет на „Западен“ настоява градският транспорт да стига до новите комплекси на района

Красимира Тодорова, кандидат за кмет на район Западен

Защо приехте да бъде издигната Вашата кандидатура за кмет на район „Западен“?

Благодаря на екипа на „Съюз за Пловдив“, че се спря на моята кандидатура. Аз уважавам енергичните и компетентни хора, които са в тази организация. За мен Дани Каназирева е един много уважаван, смел, ерудиран и отговорен човек и номинацията много ме задължава, включително пред нея. Съгласих се да бъда издигната, защо споделям виждането на екипа, че едно успешно управление е възможно само при всекидневен диалог с гражданите. Осъществимо е, само ако проблемите се обсъждат широко. Аз съм родена и израснала в район „Западен“ и в момента също живея в него. Така че съм много добре запозната с проблемите му в детайли.

Харесвате ли състоянието на район „Западен“?

С болка казвам, че това, което помня от дете като условия за живот в район „Западен“ силно се е влошило. Плащаме много високи данъци за автомобили, по-високи от нивото им в София дори, но за съжаление средствата не се използват целево за ремонт на вътрешнокварталните улици. А те в район „Западен“ са в плачевно състояние. Така е в кв. „Христо Смирненски“ и в квартал „ Прослав“. Извършват се много рядко някакви козметични поправки. Правят се и много недомислени неща, които директно бъркат в джоба на пловдивчани. Например „Пещерско шосе“ беше няколко пъти ремонтирано, пак разкопавано и отново асфалтирано. Тази порочна практика трябва да се прекрати. Необходимо е всичко предварително да се планира, да се преценява. Тези 15 млн. лева годишно, които се събират от данък „МПС“ са напълно достатъчни улиците в града да са в добро състояние, но ако се насочват правилно и разумно и се изразходват при системен контрол.

Районът има големи паркове, голям стадион и спортни игрища. Какво предвиждате за тях?

Изключително важна за нашия район е темата с парковете и зеленината. Огромни части от кварталите „Хр.Смирненски“ и „Прослав“ представляват пустеещи терени, обрасли с храсти и затрупани с боклуци. Имаме огромни междублокови пространства, които е недопустимо да се превръщат в свърталища на змии. Да не говорим за парковете „Отдих и култура“ и „Розариум“ – състоянието им е под всякаква критика. А район „Западен“ е предпочитан от младите семейства именно заради близостта на тези паркове. Ужасно неподдържани са междублоковите пространства. Децата ни играят в прахоляк, сред бурени и тръни – вижте терените по ул. „Н.Чернишевски“. Пространствата около детските заведения въобще не се поддържат и хигиенизират. Скоро се натъкнах на кучешка колиба, залепена за оградата на една от градините. Това е недопустимо!  Знаете ли, хора от района ми се оплакаха, че в двата наскоро изградените парка, коит оса красиви, не е помислено за нещо толкова необходимо – тоалетна. Просто е недомислено.

Какви промени ще наложите в сферата на обществения ред?

Ако има адекватно видеонаблюдение с мониторингов център и мобилни екипи, реагиращи веднага на всяко нарушение, вандалските прояви ще изчезнат, а изграденото ще се опази. В крайна сметка всички ние плащаме за съоръженията по площадките, за уличното осветление и бихме искали да живеем в един приветлив район, с неговите удобства и спокойствие. Много страшно става, ако тъмнината ви застигне около Гребната база или новоизградените жилищни микрорайони. Няма осветление, жителите се страхуват, а на някои от тях им се налага да ходят пеша.

Район „Западен“ се разраства с нови мини комплекси. Те устроени ли са транспортно и комунално?

Много е важно за район „Западен“ да се предвиди удължаване на маршрутите на градските автобусни линии. Има новоизградени жилищни квартали с еднофамилни къщи, с  малки   предприятия, които въобще не са включени в градската транспортна схема. Хората са принудени да ходят на работа пеш в студ и пек, в тъмното. Почти няма изградени пътища, за тротоари да не говорим. А съществуващите улични платна с в ужасно състояние. Живеещите там могат да се придвижват само с личните си автомобили. Представете си какво е през зимата, когато е кално или затрупано със сняг. А как си изпращате децата на училище или ги водите на детска градина?

Състоянието на стадион „Пловдив“ е общоградски проблем и не зависи от районния кмет, но как стои въпросът с останалите спортни терени и съоръжения?

Да, наистина огромната спортна база в района е в плачевно състояние. В момента дори няма един действащ басейн на отрито, а „Младост“ е претоварен и не е в добър вид. Има няколко игрища (за футбол и плажен волейбол), които са платени и са в добро състояние, но не са достатъчни за масов спорт. Имаме подробна програма за реновирането и развитието на спортните игрища и зали на територията на района. Искаме да го превърнем в спортното сърце на Пловдив. Има възможнности, има и традиции. Трябват желание и воля.

Ще отворите ли кметството към гражданите?

Кметът трябва да е сред хората, а не да чака те да дойдат при него в редките му приемни часове. Ако той общува навън с жителите на района, той много бързо ще научава за проблемите и ще може да  решава някои от тях веднага, вместо да препраща хората от врата на врата, от служител на служител. Това дразни гражданите. Смятам, че районният кмет трябва да представлява жителите на района и да защитава техните интереси пред кмета на града и Общинския съвет. Голям процент от проблемите не изискват пари, а добра координация в работата на администрацията, експедитивност и най-важното – човешко отношение. Администрацията трябва да излезе от кабинетите сред гражданите. Имам желанието, имам  и волята да го  постигна. Аз наистина имам амбиция да развием район „Западен“ като място за отдих и забавление и спорт на всички пловдивчани. Има всички предпоставки това да се случи – големите паркове, Гребният канал, местата за спортуване, за организиране на празненства на открито, бъдещата Зоологическа градина. Целият район може да е много по-оживен и красив. Гражданите му заслужават това.
С подкрепата на бъдещия пловдивски кмет Дани Каназирева и на всички колеги от „Съюз за Пловдив“ ще покажем един нов модел на управление на града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина