БългарияГероите на деня

Дани Каназирева единствено уважи обществения дебат за „Зелен Пловдив“

Тя подписа днес Меморандум за сътрудничество със Съюза на ландшафтните архитекти за развитие на Зелената система на града ни

Кандидатът за кмет от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева единствена от всички поканени претенденти за поста взе участие в дискусията за настоящето и бъдещето на Зеления град с представители на научно-техническите съюзи по лесотехника и с ландшафтните архитекти.

Пред участниците в срещата Дани Каназирева изрази своето несъгласие с недопустимото състоянието на парковете и междублоковите пространства, в които зеленината е далеч под европейската норма от минимум 20 квадратни метра на жител.

Градът ни се презастроява, раздават се хаотично строителни разрешения, унищожават се и малкото останали зелени площи в районите, категорична е Каназирева.
Всъщност всеки от нас сам вижда какво е състоянието на зелените площи в града, без да се нуждае от статистика. През последните години не е създаден нито един нов парк, а  старите извън центъра не се поддържат редовно. Срещу неоправдано големи средства пред последните два мандата от 8 години, бяха обновени само четири парка. Въпреки че проектът за реконструкция на Дондуковата градина беше разработен със средства, дарени от бизнеса, той така и не се реализира. В сферата на празните обещания остана и проектът за парк в „Тракия“ до паметника Хан Крум, подготвен още преди 6-7 години.

Тотално изоставен е парк „Отдих и култура“, както и Царският остров от западната страна на Гребния канал. Безспорно най-занемарени са зелените площи между блоковете в кварталите, където хората живеят.

Община Пловдив вече няма и собствен разсадник. През 2006г. двата й разсадника – на Цариградско и на Рогошко шосе, бяха апортирани в капитала на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ с цел приватизацията на „Международен панаир – Пловдив“ АД от бизнесмена Георги Гергов. Така че предприятието се снабдява с фиданки и декоративни храсти чрез обществени поръчки, което оскъпява залесителната му дейност.

Тогава не е чудно, че Пловдив е на челните места в Европа по замърсяване с фини прахови частици.

При бюджет от 30 милиона лева годишно за почистването на града, неоправдано е улиците да не се мият основно, а още 7 милион за зеленина, също не дават видими резултати. Ако не спрем тази тенденция постепенно ще изгубим и малко останалата зеленина, която е единствената филтрация на въздуха, който дишаме и ние, и децата ни.
Каназирева счита, че: 1. Задължително трябва да заработи реално, а не формално Експертен съвет по зелената система от озеленители, ландшафтни архитекти и инженери.  На второ място – озеленяване на кварталните градинки и поддържане на зеленината в междублоковите пространства и паркове 3. Налагане на строг контрол на инвестиционните проекти и тяхното изпълнение със задължително изискване за озеленяване. 4. Бърза реакция на „Градини и паркове“ на сигнали на граждани за опасни клони или за застрашени от вандалски посегателства дървета. 5. Възстановяване на статута на общинските разсадници. 6. Изграждане на нови паркове и места за отдих. 6. Спиране на хаотичната продажба на имотите на града ни и раздаването без мисъл на строителни разрешения. Спиране изсичането и унищожаването на зеленината в града ни. 7. Почистване и компететно залесяване на тепетата и алеите покрай река Марица – символите на града ни.

Дани Каназирева днес подписа Меморандума на лесотехниците и ландшафтните специалисти за превръщането на Пловдив във „Вечнозелен град“. Тя застава и зад искането да се наложи мораториум върху преотреждането на  зелени площи до достигане на нормативния минимум от 20 кв.м на човек.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина