Изпод тепетоМнения

За приликата и разликата между лъжепророци и идиотозаври

ИзПодТепето с Пламен Асенов

Знаете ли коя е най-кратката война в историята?

Това е англо-занзибарската война от 1896 година. На 27 август в 9 сутринта днешният остров Занзибар, тогава султанат, сега част от Танзания, обявява война на британците. В 9.02 местната британска флотилия дава първия изстрел, който разрушава харема на султана, а в 9.38 Занзибар капитулира.

Умна постъпка, нали? Първо глупава, де, ама скоро след това – умна.

А знаете ли коя е най-дългата война в историята?

Тази срещу глупостта. Нейните корени са вероятно в самата зора на човечеството, но сблъсъците се документират писмено едва от около три хиляди години. Перипетиите, през които тази война минава, не могат да се опишат от никой нормален човек – дори да живее дълго като Матусалем. При всички случаи обаче в нея винаги участват както лъжепророците, така и идиотозаврите. Особеното е, че дори на моменти никой друг да няма в битката, тези задължително участват – макар да са от една и съща страна на барикадата.

Терминът „идиотозаври” е сравнително късен, плод е на накиснатия в бира мозък на знаменития чешки писател Ярослав Хашек. В един момент той се оказва начело на списание „Светът на животните”, но не разбира нищо от животни и започва да си ги измисля. Така се ражда неговият прочут идиотозавър. Според мен думата прекрасно внушава представата както за истинския размер, така и за дълбоките времеви пластове натрупана простотия в главите на онези, по отношение на които се използва.

За лъжепророците пък пише още Библията. Това са хора, които говорят лъжи, за да привличат глупаци за своята кауза. Те сами произхождат из сред същите тези глупаци, но могат да бъдат определени като глупаци с визия. Така или иначе, лъжепророците се водят от идеята, че колкото повече глупави имаш на своя страна, толкова по-възможно е каузата ти да се реализира.

Казано в прав текст, звучи изключително тъпо, но странното е, че в реалността понякога работи. Е, работи за кратко, после задължително идва катастрофата, както показва гръцкият пример. Но на глупака за кратко му стига, защото ако е за по-дълго, той забравя.

Както аз виждам нещата, в Гърция например до появата на лъжепророците от СИРИЗА се стигна поради натрупване на критична маса идиотозаври – и това е нещо, от което непременно трябва да се пазим.

Ципрас и Варуфакис, които сами се ласкаят, че са леви революционери, тръгнали да променят Европа, всъщност работят, за да разбият Европа в руска полза. Естествено, че за целта те яхват простотията. Кой иначе ще им повярва, че колкото повече пари взимаш назаем и колкото повече не ги връщаш, толкова повече ще ти дават. Аз по-тъпо лъжепророчество не съм чувал, а идиотозаврите в Гърция масово му се вързаха – и то в степен, струва ми се, много по-голяма, отколкото биха му се вързали дори идиотозаврите в България.

Или греша?
Може и да греша. Напоследък се оказа, че съм прекалено голям оптимист, защото винаги подценявам количеството идиоти наоколо. Както и тяхната способност да вървят след оцапаните и миризливи задници на лъжците.  

Конкретно в случая имам предвид знаменитото откровение на Георги Първанов, бивш лидер на БСП, бивш президент и настоящ шеф на партия АБВ, който призна грешката си, наречена Сергей Станишев.   

Този човек лъга дълго и публично за принадлежността си към уж бившата комунистическа Държавна сигурност. Дори, ако помните, иронизираше журналистите, които все пак настояваха да го питат за това. Този човек лъга дълго за някакъв си български голям енергиен шлем, който ще нахлупим на руснаците, а се оказа, че това е руски енергиен шлем, който те искат да нахлупят на нас. Този човек дълго лъга и продължава да лъже за истинското си отношение към НАТО и ЕС, за политическия алъш-вериш, който въртеше и върти с гражданина Ахмед Доган и гражданина Симеон Сакскобургготски…..За какво ли не лъга, всъщност…..

И сега изведнъж същият този лъжец каза истината. „Сергей Станишев е ней-голямата ми грешка в политиката. Аз го наложих, но той нанесе много вреди на БСП и на страната ни. Очевидно той ме е подвел навремето с качествата си" – заяви, вече чист от греха като сълза, агент Гоце.

Ега ти новината с давност 15 години!

Но въпреки това Гоце си играе тази игра – като истински опортюнист той далеч по-добре е преброил идиотозаврите, които биха го последвали, отколкото аз с моята вяра в желанието на всеки човек умствено да се развива. 

Целите на този древен лъжепророк са ясни. Той се освобождава пред московските си покровители от политическия товар „Станишев”; излиза чист изпод него и във вътрешен план, защото същият този товар може да се използва в предизборната кампания; намеква пред когото трябва, че още владее силата да издига и сваля политици; внушава, че сам е способен на покаяние и промяна…..

Нали идиотозаврите на всякакви подобни  глупости вярват.

Изявлението на Първанов, разбира се, е насочено най-вече към избирателите на БСП. Първо, той иска да ги привлече за АБВ в предстоящите избори, второ – лека-полека да докара БСП наистина до политическата просешка тояга и да я яхне още веднъж за своя радост и изгода на онази част от мафията, с която е свързан.

Да, насочено е най-вече към идиотозаврите от БСП, но никой не е застрахован от отровните слова на лъжепророците, затова всички трябва да внимаваме, та да не се подведем.

Най-смешен от лъжепророците напоследък ми дойде гражданинът Георги Гергов, по волята на маса идиотозаври – лидер на БСП в Пловдив. Оказа се, че, освен руски консул в града на свободната воля и мисъл, където за последните 25 години не е имало кмет-комунист, този забавен иначе екземпляр е и руски гражданин. При това сам си призна, не чака като Гоцето да го разпитват.

Това признание на Герговото Гоче , сигурен съм, поражда неимоверна радост сред учените-генетици. В негово лице те вече могат да проследят не само механизмите за превръщането на шимпанзето в човек, но и научните перипетии, с които е свързан обратният процес. Защото какво, ако не природен регрес е доброволно да се откажеш от европейското си българско гражданство и да приемеш крепостното руско?

А този фамозен тип не само не се притеснява от начина, по който сам се омаскари, ами очаква и някакъв немалък обем идиотозаври все пак да гласуват за него или неговия кандидат на местните избори.

И ще има такива, ще видите, наистина ще гласуват…..

Ако този е смешен обаче, то все повече като трагичен се очертава лъжепророка в епископска носия, наречен дядо Николай.

Неотдавна в Кърджали този отявлен борец за кича в църковната визия и удобната на Кремъл простотия в църковната мисъл и деятелност, пак избухна, като разпиля на прасетата цяла торба бисери. „България няма да има перспектива, докато няма ценностна система – изтъкна светиня му и добави: – Не става дума за ценностите, които ни натрапва Европейският съюз и които според Библията са греховни, а за ценностна система, която е доказала значението си за нашия народ в миналото”.

Точка по въпроса.

Според този пастир на идиотозаври, Европа нещо ни натрапва. Е, добре, де, бихме предпочели да ни натрапва пари като на гърците, но ето, че тя е решила да ни пробута само отвратителната си ценностна система, която със сигурност включва свободата на личността, словото и вероизповеданието, демокрацията в обществените отношения и прочие гадости.

Дали тези неща са греховни според Библията, би могло дълго да се спори със залепителят на тапети върху църковни стенописи. Твърдението обаче, че всички ние вкупом и доброволно трябва да се върнем към ценностна система, доказала значението си за нашия народ в миналото, е без конкуренция и направо изби рибата в мен.

Той, разбира се, не уточнява за коя ценностна система говори, просто хвърля димки. А и няма как да уточни, защото така грехът му ще лъсне. Защото в миналото ни, поне от 137 години насам, освен европейската, в България е властвала само още една – руско-съветска имперска ценностна система.

И келявото отче очевидно иска точно тя да се върне.

Това показва, че понякога лъжепророците, макар хора с мисия, тоест, уж умствено по-издигнати от идиотозаврите, които привличат и управляват за постигане на своите цели, могат да бъдат и много по-тъпи от тях, поне в морално отношение.  

Затова помнете, граждани, че най-дългата война на света, войната срещу глупостта, продължава да се води не просто пред очите ни, а с наше участие. И от нас зависи на чия страна ще се наредим в нея.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина