Изпод тепетоМнения

Бетонна ограда разкъсва тепето на Фердинaнд Ритер фон Хохщетер

Безименният хълм е жив, въпреки човешките намеси

Да именуваме ли възвишението?

Бетонна ограда разкъсва безименното пловдивско тепе, открито през 1869г. от знаменития австрийски учен Фер­динaнд Ритер фон Хохщетер. Хълмът, маркиран от един от най-известните геолози в Европа през XIX в., все още се издига на немалка височина, въпреки бруталните човешки намеси през годините. Оградата на Стоматологичния факултет буквално го разсича на две, като половината от възвишението остава в двора на комплекса, а другата му част ярко се откроява дори под далеч по- величествения Младежки хълм. Независимото от Джендема скално образование си е там, живо и чака отношението ни.

Знаменитият австрийски геолог Картата на Пловдив на Фер­динaнд Ритер фон Хохщетер, на която малкото тепе е ясно очертано край пътя за КоматевоЕто и какво написа историкът Владимир Балчев по темата преди седмица: Знаменитият австрийски учен направил свое откритие и в Пловдив. Това станало през 1869 г., когато Хохщетер започнал да проучва трасето на бъдещата железопътна линия на барон Хирш. Една от картите на Хохщетер представя Пловдив. На нея, освен познатите тепета за първи път е изобразен един малък безименен хълм. За него преди това няма никакви сведения – нито в старите пътеписи, нито в документите, нито в географските карти. Намира се южно от днешния Младежки хълм, известен в миналото като Джендем тепе. Край него минава шосето за Коматево и и Родопите. По същото трасе днес минава павираният път, който отвежда към парка и гарата на Детската железница.

Балчев припомня още, че от 1857 до 1859 г. ученият участва в околосветска научна екпедиция, след това става преподавател  във Виенския университет. Изследвал е кажи-речи цяла Европа. Неговото име носят два върха – единият в Антарктида, а другият в Нова Зеландия. Хохщетер се нарича също един фиорд в Гренландия, както и ледник на остров Западен Шпицберген. А защо не Пловдив да кръсти своето „ново” тепе на откривателя му? Това питаме Вас, читателите. Ще попитаме и общинската администрация дали би желала да помисли в посока именуването на хълма. Чийто връх днес се ползва от жриците на любовта в района, които гледат отвисоко потока от хора по павираната алея зад Стоматологичния върху специално положен дървен стол там и се опитват да разпознаят потенциални клиенти.   Столът, от който жриците на любовта наблюдават работния си район

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина