Изпод тепетоМнения

„Америка за България“ дава почти 5 млн. лв. за реставрация на Голямата базилика

Премахват връзката между „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”

 „Америка за България” депозира проект за укрепване, който е част от проектната документация за разкриване на Северния кораб на Голямата Раннохристиянска базилика на Филипопол. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев след срещата си с представители на фондацията. Проектът е част от ангажимента на Община Пловдив за извършване на проучвателна дейност на север от сега разкритата част от Базиликата. За реставрацията на обекта фондация „Америка за България” ще осигури финансиране в размер на 4 900 000 лева. Община Пловдив участва в проекта с облагородяването на градската среда.

„В северния кораб планираме изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг”, уточни кметът Иван Тотев.

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител” и оформянето на красиво площадно пространство. Предвижда се дейностите по изграждането на бъдещия музей да приключат през есента на 2018 година.

Епископската базилика е разкрита при спасителни археологически разкопки във връзка с голяма реконструкция на централната градска част в Пловдив през 80-те години на миналия век, между 1982 и 1986 г. Проучена е частично. Разкрита е едва половината от сградата от археолога Елена Кесякова.

Самата базилика представлява трикорабна едноабсидна сграда, с атриум, заобиколен с портици. Общата й дължина е 86.30 метра, а широчината й е 38.5 метра. Изключително мащабна по размери, датирана е IV-VI век, което я прави най-голямата базиликална сграда от този период на територията на България. Обектът е обявен за паметник на културата през 1985г.

Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица „Гладстон” и след решение от Министерски съвет получи правото да управлява Голямата Раннохристиянска базилика, припомни кметът. Той заяви, че до месец с КАТ ще бъде съгласуван проект за регулиране на движението, за да могат да стартират проучвателни дейности.

В тази връзка маршрутът на автобусна линия 9 ще бъде променен, както следва – ул "Петко Д. Петков" – "Капитан Райчо" – бул. "Цар Борис Трети".

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Не бъркайте Америка с тези охранени български момченца, които се крият зад тази фондация. Далаверата е тяхна и на кмета. Но все пак, те крадат но поне оставят нещо зад себе си за разлика от крадливите алчни български управници.

  2. къде са сега протестърите от тютюневия склад, КАБ, архитектите и възмутените от проекта за небет тепе, къде са арх. от нинкн – раева и джугаланова, къде е топалова и пенка калинкова,къде са всички други“възмутени“ и „пазители“ на културните паметници

  3. Защо няма обществена поръчка за проекта за Голямата Базилика и пространството около нея? Защо няма никакво обществено обсъждане? Защо не се спазва Закона за обществените поръчки в България от Община Пловдив и Америка за България?

  4. Народът е казал: евтиното излиза най-скъпо. Толкова ли НЕ МОЖЕШЕ Община Пловдив да осигури 4 900 000 лв от своя бюджет или от Европейски проекти за реставрация и консервация на Базиликата, та се налагаше да участва и незаменимата презокеанска фондация? Или трябва на всеки обект на националното ни културно наследство да четем имената на чужди спонсори?

  5. Като я разкрият, отдолу ще се покаже пак същото, но пък ще прекарат целия трафик покрай училището и поликлиниката, ще отровят децата и болните, ще унищожат и двата паркинга. Затова пък ще скрият фасадата на католическата църква с тенекиения си сандък. Този скандален проект не е обсъждан с никого.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина