Изпод тепетоМнения

Административният съд шамароса звучно общината и РИОСВ

Темида отмени решението на Екодирекцията да не извършва Екологична оценка за втори гребен канал

Строежът на зоопарка Административният съд в Пловдив шамароса шумно общината и РИОСВ заради проекта за втори гребен канал. С решение от вчера Темида отмени решението на Регионалната инспекция да не се извършва Екологична оценка за изменение на общия устройствен план (ОУП) на града в границите на територията на спортен комплекс “Отдих и култура”. Става въпрос за същата територия, на която е предвиден да се изгради дублиращ гребен канал.

Административният съд категорично установява, че решението на РИОСВ- Пловдив не е мотивирано по адекватен начин, тъй като не е отчетено наличието на проект за изграждане на Втори гребен канал, попадащ в границите на изменението на ОУП. Екодирекцията не е спазила и задължителните разпоредби на ЗООС и ЗБР, според които изменението на ОУП изисква подробна екологична оценка, каквато не е извършена. Без конкретна обосновка РИОСВ-Пловдив декларира липса на очаквани трайни негативни въздействия върху защитени видове и територии, както и липса на кумулативно въздействие от други проекти.

Интересен момент от съдебното решение е заключението на две технически експертизи, че целта на изменението на ОУП-Пловдив е прокарване на нови инвестиционни намерения в близост до Гребния канал. Според вещите лица е недопустимо зелените площи в град Пловдив да се намалят до 11 кв.м. на жител и 570 000 кв.м. храсти и дървета да се предвидят за изсичане, тъй като това противоречи грубо на нормативните изисквания. Това  потвърждава позицията на еколозите, че смяната на ОУП застрашава съдбата на целия парк и най-големият бял дроб на Пловдив.

Докато течеше делото по обжалване на решението на РИОСВ-Пловдив, Административния съд в Пловдив допусна предварително изпълнение на ОУП, за да може да започне строителството на новия зоопарк. То бе отменено от ВАС, но въпреки това строежът продължава и до днес.
Другият интересен момент от тази сага е, че РИОСВ-Пловдив от една страна се произнесе, че няма нужда да се извършва екологична оценка на изменението на ОУП. От друга страна постанови, че такава е нужна за изменението на подробния устройствен план (ПУП), на територията на който също попада зоологическата градина, обясняват природозащитниците от сдружение  „Граждански контрол- защита на животните”.

Екологичната оценка за промяната на ПУП е некачествена и с много пропуски и съответно обжалвана пред МОСВ и съда, към момента делото е висящо.  Отмяната на решението да не се извършва Екологична оценка за ОУП е безпрецедентно засега решение на пловдивски съд. Това е звучен шамар за общината и РИОСВ-Пловдив след всички увъртания и криене на документи за многобройните им нарушения и незаконни действия и частична победа за нас и активните граждани, ангажирани с тази кауза. Частична, защото остават решенията на още две дела по същия казус. Каквото и да стане от тук нататък, Община Пловдив е доста по-затруднена да брани позицията си за изграждането на втори гребен канал, коментират природозащитниците, които заведоха въпросното дело и спечелиха. С отмяната на решението на РИОСВ Темида осъди инспекцията да плати на сдружение  „Граждански контрол- защита на животните” 1810 лева съдебни разходи. Решението на Пловдивския административен съд  може да се обжалва във ВАС в 14-дневен срок.

Пълното съдебно решение можете да видите тук: http://www.adms-pv.bg/spravki/dela/SD/0161d814/44390315.htm

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Хайда сега,да видим как общинските служители ще се окаже,че не познават закона или Тотев ще уволни някой за проявена „некомпетентност“.Време е да се избира правилно.Ако не вярвата минете по улицата до гребната посока от центъра към Прослав и погледнете надясно къде са дърветата.

  2. Избори идат, току що изгубиха моят глас и този на цялото ми семейство!! Лъснаха им плановете за подаряване на еко площта на гребния канал за изграждането на хотели и подобни идиотии. Абе хора, така ли не се научихте че никой в този град не желае той да се превръща във втори Слънчев Бряг? О чакайте, забравих че тук не са важни хората а комисионната.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина