Наследниците на Димитър Кудоглу: Трябва да продължим делото му

Актуално Гласове Градът Живот Забравеният град Новини

Нели Братанова и синовете й Пенчо и Петър, преките наследници на Димитър Кудоглу, присъстваха на откриването на изложба, посветена на големия индустриалец и дарител в Цар-Симеоновата градина. Тя бе подредена от Историческия музей по повод 160-годишината от рождението на Кудоглу. Другият жив наследник е чичото на Пенчо и Петър, който по здравословни причини не успя да присъства на събитието днес.

„Дълг и отговорност е да си наследник на Димитър Кудоглу. Но и гордост, че сме част от един такъв човек”, заяви Пенчо Братанов. Той, заедно с майка си и брат си живеят в къщата, която Димитър Кудоглу построява на площад Централен и остава там до края на дните си. Именно те са хората, които реставрираха паметника на културата до съвършенство, с отношение към всеки един детайл.

„Прадядо не е позволявал да се говори за благотворителността му. Смятам, че цялото му дело е изключително ценно и трябва да си припомним за него. Най-вече в тази ситуация, в която живеем- време на войни и пандемии. Това са неща, които са съпътствали хората в онези години по същия начин, по който и нас в момента. Затова трябва да припомним на хората в наши дни, че трябва да отворят сърцата си и да помогнат на всеки, на който могат, независимо до каква степен”, подчерта Пенчо Братанов.

Казва, че фамилната история е нещо, с което израстваш и остава част от теб.

„Не искам да обсъждам делото на Димитър Кудоглу, защото не е нещо, което аз съм направил. Това е дело, което аз трябва да продължа. Не съм от хората, които си преписват заслугите и ги приемат наготово”, добавя правнукът на знаковия българин.

Двамата с Петър продължават делото на прадядо си, с организацията и участието в различни благотворителни кампании и инициативи.

„И ние, като прадядо, не искаме да има показност и да го афишираме по някакъв начин. Смятаме, че всеки трябва да прави живота на хората около себе си по-добър”, добавя Пенчо Братанов.

„Стараем се де следваме примера му по начина, по който ние можем. Било то с всекидневните ни постъпки, било то с малки жестове. Трябва да живеем по такъв начин, че дори той ако е жив в момента, да се чувства горд с нас и с нашите дела”, допълни го брат му Петър.

На откриването на изложбата шефът на Историческия музей Стефан Шивачев припомни, че Димитър Кудоглу се ражда преди 160 години в българското село Габрово в Беломорска Тракия, което днес го няма на картата. След това заживява в Ксанти. Още на 20 години става един от най-големите бизнесмени в България и един от най-богатите хора.

Кудолгу създава Дома на благотворителността и народното здраве през 1926г., за да осигури безплатно лечение на всеки пловдивчанин в нужда. Събира най-добрите специалисти, които да лекуват хората от венерически болести, туберкулоза и детски болести. В Дома на здравето Кудоглу инвестира над 41 милиона тогавашни лева. За издръжката на Дома дарява и тютюневите си складове, които изгоряха преди няколко лета.

„Неслучайно изложбата е подредена тук. Домът на благотворителността и народното здраве се е намирал точно отсреща, в югозападната част на Централна поща. Съборен е през 1973г. заради разширението й. Седмица преди смъртта си Кудоглу е седял на терасата на къщата си в другия край на площада и е казал на сродниците си, че Домът на благотворителността е истинското му дете”, каза Стефан Шивачев.

Кметът Здравко Димитров припомни, че с решение на Общински съвет паметникът на Димитър Кудоглу в Цар-Симеоновата градина ще бъде възстановен.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Наследниците на Димитър Кудоглу: Трябва да продължим делото му

  1. Димитър Кудоглу не е имал деца и от двата си брака. В този смисъл няма преки наследници. Има наследници на неговите племенници, на които е оставил достатъчно наследство.

  2. Светла да е паметта на Кудоглу.
    Но защо днес няма последователи като него? Тези с многото пари?
    И сега построената от него сграда на Белодробна болница приютява 50 украинци в нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.