Централна гара Пловдив – културна и историческа емблема на града

Живот Забравеният град Новини
Най-красивата гара в България, направена по австрийски образец

Приемаме гарите като място, на което посрещаме и изпращаме любими гости и рядко се вглеждаме в тях заради архитектурната им или историческата стойност. Такава е и съдбата на централната гара в Града под тепетата, която вече повече от век допълва пейзажа от барокови перли в Пловдив. В периода 2015-2018 г. постройката бе умело и грижливо реставрирана с уважение към оригиналния вид от проекта на арх. Мариано Пернигони, за което бе отличена със специална награда на конкурса Сграда на годината, пише единственият онлайн гид за града Lost in Plovdiv.

Всъщност, първото здание на гарата под тепетата е построено през 1873 г. и се е намирало на цели 2 км. южно от града. До него впоследствие се изгражда и спиртната фабрика на швейцареца Кристиан Август Боманти, а тогавашният коларски път, свързващ ги с града постепенно се превръща в една от най-красивите улици – Станционна.

Сегашната сграда е проектирана от италианския архитект професор Мариано Пернигони, построена е за три години от 1905 до 1908 г. Конструкцията е носеща с тухлени стени. Тухлите са били дарени от тухларната на пловдивския индустриалец Павел Калпакчиев. Той дава и материалите за изграждане на бетонния мост над железопътната линия, за да минават каруците безпрепятствено и да не чакат дълго бариери.

Цялата разходка в LOST IN PLOVDIV

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.