Без арх. Румяна Пройкова на днешното обсъждане на Небет тепе

Авторката на проекта за реставрацията и консервация на археологическия обект е в чужбина

Нейните колеги отдавна са запознати с разработката й, направена още през 2011 г.

Арх. Румяна Пройкова, авторът на проекта за Небет тепе, с който общината иска да кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж”, няма да присъства на днешното обществено обсъждане. Тя ще отсъства, тъй като е в чужбина. Скоростното планиране на публичното представяне на проекта „По крепостните стени на Филипопол” в края на миналата година не е дало възможност на арх. Пройкова да промени планираното отдавна пътуване. На обсъждането обаче се очаква да присъстват много нейни колеги, които са запознати с разработката й за Небет тепе, направена още през 2011г.

Припомняме, че още през 2018г. администрацията на бившия кмет Иван Тотев даде заявка, че ще стъпи върху проекта на арх. Пройкова при реставрацията и консервацията на Небет тепе. Идеята й е окачествявана и от най-критичните към намесата в културно-историческо наследство експерти като много добра. През 2011 г. проектът на арх. Пройкова бе минал всички съгласувателни процедури във връзка с намерението на община Пловдив да кандидатства тогава по ОПРР. Но в последствие не бе реализиран, тъй като администрацията на Славчо Атанасов изпусна срока за кандидатстване. Идеята на арх. Пройкова за намеса в Небет тепе бе показана на скица през 2014г., когато пловдивчани поведоха битка срещу опитите за бутафорната реконструкция на историческия хълм.  Според специалистите, проектът й е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен.

През миналата година пък Иван Тотев лансира тезата за доразвиване на разработката на арх. Пройкова с добавяне на озеленяване на Небет тепе- засаждане на пинии, кипариси и други видове на хълма.

Общественото обсъждане в Общински съвет днес стартира в 16.30ч.

Exit mobile version