АктуалноГласовеЗелен градМненияНовини

Жителите на Труд: 4 месеца дишаме чист въздух

Четвърти месец минаха от преустановяването на над 5-годишната сага около обгазяванията в село Труд. Населението е категорично в това, че вече има възможност да диша въздух без носещи се задушливи миризми, получени в резултат от разлагането на животински и растителни отпадъци на площадката на Биогаз електроцентралата.

„ Работещата от началото на 2015-та година биогаз електроцентрала, създава,  на първо място – опасност за здравето на живущите (потвърдено и от Министерството на здравеопазването) чрез изпусканите емисии в околната среда. На второ място – чрез големия тежкотоварен трафик, минаващ през сърцето на с. Труд, разнасящ ужасяваща смрад включително покрай редица обществени обекти – детска градина, ясли, училище и т.н.. И не последно място – с денонощния нискочестотен тътен от когенерацията (двигателя) на инсталацията”, коментират представителите на местния инициативен комитет.

Пломбирането на електроцентралата, работеща чрез разлагане на биологични отпадъци, допринесе и до преустановяване на така нареченото „торене“, за което има подадени редица сигнали за нарушения, които се оказват рисков фактор, както за почвите, така и за подпочвените води, водейки след себе си риск и за цялата продукция.

„Единствените дни, в последните месеци, в които сме усещали и сме получавали сигнали за разнесла се добре позната воня, са били дните, в които на площадката се извършваше дейност по почистването, източването на вани/съдове след финалното преустановяване на дейността, което настъпи едва след не една допълнителни проверки, установили неспазване на издадения АКТ на местната Екоинспекция“, съобщават от местното Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

„Това всъщност е и доказателство за така удобните твърдения от страна на оператора, че хората бъркат източника на задушливата смрад с  коритото на река Пясъчник.

Доводите му не кореспондират с истината. Безапелационно считаме, че източник на добре различимите и най-задушаващи и интензивни есенции на ферментирали отпадъци е едно и също място – площадката на централата“, допълват от сдружението.

„ Жителите на с. Труд са „за” добри европейски практики в областта на възобновяемите енергийни източници, но не и когато печалбата и икономическите интереси на шепа хора и тяхната дейност са за сметка на здравето и нормалния живот на хиляди потърпевши, и лишаването им от основни конституционни права”, завършват хората от Труд.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина