За едни 5 лева … с любов и обида

Актуално Гласове Новини

Голямо българско издателство засегна четящите хора на тема покупателна способност 

„… Феномен е обаче, че в Пловдив най-често подаваната банкнота за книга от 5 лв е петдесетолевка. Затова един съвет…“ – пише Бард 

Постът на ИК „Бард“ в социалната мрежа, озаглавен „За петолевките с любов“ и направен днес от Алея на книгата в Пловдив, е меко казано странен. Администраторът на страницата може би се е опитал да привлече внимание към коша с промоциите и грубо е засегнал четящите хора на тема покупателна способност, на фона на галопиращата инфлация.

От името на издателството се прави феноменелан извод, че „в Пловдив най-често подаваната банкнота за книга от 5 лв е петдесетолевка„, след което се дава на пръв поглед нещо като съвет да не си губите времето с неподходящи книги, който ако поразсъждаваш е обиден дори за Бард.

Да си правиш автореклама с режисиран кадър и да държиш сметка на четящите хора/клиентите ти/ като им броиш парите в портфейла е достолепен пример за ГАФ в учебниците по маркетинг.

Паричните проблеми карат хората да правят странни неща„- Артър Хейли

Ето целият текст на поста:

„За петолевките с любов.
Пиша тези редове с признанието, че и аз обичам да купувам намалени книги и със съзнанието, че в „коша“ често падат и много качествени заглавия. Феномен е обаче, че в Пловдив най-често подаваната банкнота за книга от 5 лв е петдесетолевка. Затова един съвет: времето е най-скъпото нещо, което притежаваме, често си позволяваме да губим това време с неподходящи книги, към които посягаме заради цената. Не го правете, вие заслужавате най-доброто, което можем да предложим. Според вкуса и настроението ви.“ 
Публикацията, естествено, предизвика голяма дискусия.
Ако ви платя много пари, за да видите реалността по определен начин, ще го направите.“ Дан Ариели
Вижте част от коментарите под поста:

“ Не знам как го правите, но всяка година успявате да обидите пловдивчани.

Като се дразните, просто махнете коша с намалени книги. Или приемете, че има известна разлика във финансовите възможности по градовете. За съжаление тази година ви пропуснах, просто защото нищо интересно или качествено ново нямате в каталога си за фантастика/фентъзи.
Искрено ви пожелавам успех.“ – Тарик Ерканян  
Отговорът на Бард: „Няма раздразнение, пловдивчани са между най-скъпите ни клиенти, а поведението с намалените книги е сходно в цялата страна. Горните редове са продължение на десетки разговори, които видим с клиенти: че желаят да четат определени автори и заглавия, но ги няма „безплатно“ в „Замунда“ и „Читанка“. Че искат намалени Ролинс и Конъли и когато не можеш да им предложиш , посягат към заглавия, които далеч не са Ролинс и Конъли… Казвам хиляди пъти „да“ на истинските находки и „не“ на компромиса заради ниската цена.“
Името и парите винаги взимат връх над системата…“ – Кърт Вонегът
„Този пост е, меко казано, странен. Бихте ли пояснили каква е била гениалната мисъл на лирическия герой?“ – Весела Игнатова – Иванова
„Това, че някой дава 50 лева като си купува книга, не означава, че може да си позволи да похарчи повече. От къде знаете, че с тези пари не трябва да кара следващите 10-15 дни да речем.“ – Зорница Младенова
Ти да видиш….
Това леееко обидно звучи…и грубо
А намаленията в сайта Ви…и с тях ли се подценяваме?!
Колкото и луд фен да съм на определени поредици, нямам възможност да давам по 25- 30 лв. за книга….
Купувам ги, когато ги намалите….
Ах, колко съм се подценявала без да знам!!!“ – Андрияна Андреева.
Можете да питате за парите на бедните, но е нетактично да задавате подобни въпроси на преуспяващите.“ – Карсън Маккълърс.
Този пост е толкова грозно написан, че отблъсква още повече и малкото хора, които в днешните времена отделят пари за книги. Вие като издателство трябва да цените всеки лев, защото точно той подпомага съществуването ви и осигурява заплатите.“ – Десислава Апосолова.
П.П.: Да не забравяме, че антиковид мярката, която свали ДДС-то на книгите на 9% и бе удължена до края на настоящата година, по никакъв начин не се отрази в корекция на цената надолу, а в условията на Covid-19  спадът на продажбите на книги е между 50 и 70 %.
Цената е това, което плащаш. Стойността е това, което получаваш.“ – Уорън Бъфет
Споделете ни във:

4 thoughts on “За едни 5 лева … с любов и обида

 1. Аз си купувам книги, които са от 1000 лв. нагоре, затова нищо не си купих от БАРД. Ако е под 1000 лв. бройката, сигурно е някаква компромисна книга и просто няма смисъл да си губя времето да я чета. Хахаххахаха. Какви са тези издателства? Раздават го сърдити, че им купуват намалените книги. Ми нищо тогава от тях за да са доволни.

 2. Жалко, че хората, които искат да си купят книги нямат пари. Но малко от предлаганите заглавия са стойностни. Проблемът е дълбок, натрупан през времето – стремеж към печалба, некачествен превод и други фактори. Да не обиждаме читателите.

  1. Напоследък забелязваме няколко правилни мнения от г-ца „пловдивчанка“.
   Тук ще добавим, че опростачаването на книгопечатането / издателството (както впрочем и на вестникарството) се дължи на свободата.
   На слободията.
   Всеки е свободен да се мисли за писател.
   Бълват, поетеси девствени и не дотолкова.
   Много са прави (оня ден в петък байБАЕВ увековечи ортака си НАЧО ДИКТАТУРАТА на Пролетариата – и защо не, щом има будали да му вярват)
   Само дето Пазарът си знае работата…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.