АктуалноБългарияНовини

Трима българи в ТОП 100 на най-влиятелните евродепутати

Емил Радев (ГЕРБ; Европейска народна партия), Сергей Станишев и Петър Витанов (БСП; Социалисти и демократи) се класират в ТОП 100 на най-влиятелните евродепутати. Те заемат съответно 73-о и 74-о и 86-о място в класацията */пълната подредба може да проследите в линка/ на изследователската платформа EUmatrix.

Проучването измерва влиянието чрез комбинация от няколко критерия, групирани в следните категории: официални и неофициални лидерски позиции, законодателна работа, политическа мрежа, членство в комисии и поведение при гласуване. Най-добрият резултат и за тримата българи е по критерия „лидерство“.

Според данните от допитването българската делегация е сред най-добре представящите се по въпросите на цифровата политика. В тази сфера тенденцията за увеличаване на влиянието на Централна и Източна Европа се засилва през последната година. Като най-голямата делегация в Европарламента, германците имат значително влияние върху цифровата политика. При пропорционалното влияние на различните национални групи първи са естонците, следват малтийците, българите, чехите и словаците.

Кои са в ТОП 10?

Топ 10 на най-влиятелните евродепутати са:

  1. Роберта Мецола (ЕНП; Малта), тя е председател на Европейския парламент,
  2. Манфред Вебер (ЕНП; Германия),
  3. Хейди Хаутала (Зелени/Европейски свободен алианс; Финландия),
  4. Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи; Испания),
  5. Йохан Ван Овертвелт (Европейски консерватори и реформисти; Белгия),
  6. Хуан Фернандо Лопес Агилар (Социалисти и демократи; Испания),
  7. Бернд Ланге (Социалисти и демократи; Германия),
  8. Стефан Сежурне („Обнови Европа“; Франция),
  9. Бас Ейкхаут (Зелени/Европейски свободен алианс; Нидерландия),
  10. Отмар Карас (ЕНП; Австрия)

Според изследването като цяло германската и френската са двете най-влиятелни делегации в Европейския парламент. 

*Индекс на влияние на евродепутатите 2022 – анализът измерва влиянието, което членовете на Европейския парламент упражняват върху законодателството на ЕС и позициите на ЕП като цялоТози доклад не е нормативна оценка , т.е. няма за цел да предложи кои членове на ЕП са „по-добри“ от другите, а по-скоро кои членове на ЕП са се оказали (поради комбинация от лични и обстоятелствени фактори) на позиции, от които са могли да влияние върху политиката на ЕС. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина